Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverket: Vinsterna är horribla

Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik säger att de privata företagens miljonvinster på lägenheter till ensamkommande barn- och ungdomar är "horribla".Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson

Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik säger att de privata företagens miljonvinster på lägenheter till ensamkommande barn- och ungdomar är "horribla".

Han menar dock att Migrationsverket inte kan göra något åt ersättningsnivåerna eftersom besluten tas av politikerna.

– Vi känner samma vanmakt som alla skattebetalare, säger Mikael Ribbenvik.

Expressen avslöjade går hur fastighetskungen och börs-vd:n Erik Selins lägenhetsupplägg gett företagen Steget Vidare och Vale fastighetsförvaltning (tidigare Klivet Vidare AB) sammanlagda vinster på 16 miljoner kronor under 2013. Detta genom att hyra ut enrumslägenheter för 46 500 kronor per månad. Selin var då även delägare i Vale.

I dag avslöjar Expressen att det finns företag som tar ut ännu högre hyror. Caremore Migration AB som ägs av mångmiljonären Rickard Weber, 50, tar ut en månadshyra på 68 850 kronor för en enrummare. Och det är skattebetalarna som får betala.

Kan inte göra något åt företagens ersättningar

Mikael Ribbenvik säger att Migrationsverket inte kan göra något åt företagens ersättningar.

– Vi har bara en kameral uppgift och betalar ut pengar till kommunerna som sen betalar företagen, säger han.

Ribbenvik poängterar att Migrationsverket lämnar prognoser fem gånger per år till justitiedepartementet. Och att det är politikerna som tar alla beslut.

– Kostnaderna för ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar kommer att öka ännu mer. Vi pekar speciellt på den här kostnadsutvecklingen och det har skett en fördubbling på kort tid, säger Mikael Ribbenvik.

I dag står ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar för drygt 30 procent av Migrationsverkets hela budget men kostnaderna kommer att öka.

– Det här kommer att utvecklas och om några år kommer över 40 procent av hela vår budget gå till ensamkommande barn- och ungdomar, säger Ribbenvik.

"Kommunerna väljer själva vem de vill anlita"

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson förklarar att kostnaderna är så höga för att kommunerna får kostnadsersättning ända tills att ungdomarna fyllt 21 år.

Och han tillägger:

– Men det är kommunerna själva som väljer vem de vill anlita för att sköta verksamheten, det är deras beslut, säger Bengtsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.