Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migrationsverket utsatt för flera attacker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Krossade fönsterrutor, saboterade lås och blodfärg på väggarna. Under natten till fredagen utsattes migrationsverket för flera attacker runtom i landet. En anarkistisk aktionsgrupp som kallar sig "Aktion för en värld utan gränser" har tagit på sig ansvaret för attackerna.

– I förlängningen är det ett hot mot demokratin, säger migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall.

Under natten mot torsdagen gick flera personer till gemensamt angrepp på migrationsverket och dess lokaler i Göteborg, Umeå, Kristianstad, Helsingborg och Hallonbergen. I Stockholm krossades ett tjugotal fönsterrutor och entrédörrarna spejades med budskapet "Era avslag dödar".

– Vi har gjort polisanmälningar om skadegörelse och nu får polisen utreda vilka som möjligtvis kan ligga bakom det här, säger migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall till Expressen.

Grupp tar på sig ansvaret

Även lokalerna i Göteborg, Kristianstad och Umeå utsattes för attacker och blodröd färg ska bland annat ha kastats upp på flera av byggnaderna. I Helsingborg saboterades ett lås.

"Vi som utfört aktionerna är del av en anarkistisk aktionsgrupp som kallar sig "aktion för en värld utan gränser". Syftet med aktionerna är att visa på hur Migrationsverkets avslag dödar och direkt medverkar till att människor utsätts för tortyr och förföljelse", skriver gruppen som tagit på sig ansvaret för attackerna i ett mejl till Expressen.

Placerade ut nallebjörnar

Gruppen vill att alla människor oavsett härkomst ska vara fria att resa världen över och bosätta sig där de vill eller behöver. Men migrationsverket ser allvarligt på gruppens sätt att förmedla sina budskap.

– Det är klart att det är allvarligt att det finns grupper som inte respekterar det uppdrag som migrationsverket är satt att utföra. I förlängningen är det ett hot mot demokratin. Våra medarbetare ska kunna komma till jobbet utan att mötas av det här, säger Karum Bergvall till Expressen.

Även förvaltningsrätten i Malmö utsattes för en aktion.

– Men där skedde ingen skadegörelse utan någon hade placerat ut nallebjörnar, säger Karum Bergvall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.