Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Migrationsverket stoppar utvisning av Denis, 6

Föräldralöse Denis, 6, skulle utvisats till Ukraina.
Men på onsdagen kom beskedet att han får stanna i Sverige tills vidare. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressen träffade Denis och hans morföräldrar i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Denis tillsammans med sin mormor Marianna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

UPPSALA. Föräldralöse Denis, 6, skulle utvisas och riskerade att hamna på barnhem i Ukraina.

Nu stoppar Migrationsverket utvisningen tills vidare.

– Vi är väldigt glada och vi vill tacka alla människor som har stöttat oss och de som har hjälpt oss, säger Denis mormor Marianna.

Expressen har i veckan berättat om Migrationsverkets beslut att utvisa föräldralöse Denis, något som har väckt stor uppmärksamhet. Tiotusentals personer har undertecknat ett upprop för att låta sexåringen stanna i Sverige.

– Många har varit ledsna och chockade över att det här händer. De frågar hur man kan göra så här mot ett barn, har hans gode man Midia Soufi berättat.

Nu har myndigheten svängt. De kommer att stoppa utvisningen tills vidare för att kunna fortsätta utreda fallet.

– Vi kan konstatera att vi gick till beslut för snabbt. Det finns flera utredningsåtgärder som vi borde ha vidtagit. Det är sådant vi kommer att arbeta med nu, säger Per Ek, presschef vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Utvisningen av föräldralöse Denis stoppas

Denis och hans mamma kom till Sverige från Ukraina under våren 2015. De sökte uppehållstillstånd men fick avslag från Migrationsverket samt i migrationsdomstolen. 

I mars i år hittades Denis mamma död i en lägenhet i Södertälje och han har sedan dess bott hos sina morföräldrar i Uppsala. De har inlett en adoptionsprocess, men Migrationsverket tyckte inte att det var anledning nog för att låta Denis stanna.

 

På onsdagen kom beskedet att sexåriga Denis får stanna i Sverige tills vidare. Foto: ALEX LJUNGDAHL

 

Enligt Midia Soufi har Denis pappa sedan tidigare avsagt sig vårdnaden, något som ska ha fastställts i domstol. 

– Det blir barnhem. Han har inget mottagande där borta, har Midia Soufi sagt.

”Tacksamma att Migrationsverket tänkt om”

Denis mormor Marianna och morfar Iván får beskedet att utvisningen stoppas när Expressen är hemma hos dem i Uppsala för en intervju om den tidigare situationen. De är båda rörda och tacksamma över det stöd som de har fått de senaste dagarna.

– Vi är väldigt glada och vi vill tacka alla människor som har stöttat oss och de som har hjälpt oss. Tack så hemskt mycket, säger Denis mormor Marianna och fortsätter: 

– Den här glada nyheten har vi det svenska folket att tacka för. De har haft tillräckligt med empati för att inse hur ett litet barn skulle känna sig om den blev utvisad. Vi kommer vara er allihopa evigt tacksamma. 

 

Denis mormor och morfar uttryckte stor tacksamhet till svenska folket efter beskedet. Här tillsammans med gode mannen Soufi Midia. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Migrationsverket konstaterar att det krävs ett ordnat mottagande i hemlandet för att ett barn utan vårdnadshavare ska kunna utvisas, till exempel att barnet får bo hos släktingar i hemlandet. 

Situationen i hemlandet ska utredas vidare men myndigheten uppger också att de ska undersöka de alternativ som finns i Sverige.

– Vi är tacksamma att Migrationsverket har tänkt om. Vi vill så gärna att vårt barnbarn ska få bo hos oss, säger Marianna i Expressen TV.