Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverket sänker asylprognosen

<p>Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.</p>Foto: Amanda Karlsson
29 000 personer väntas söka asyl i Sverige 2016.Foto: Fredrik Samuelson

Migrationsverket sänker prognosen för antalet asylsökande till Sverige 2016.

29 000 personer väntas söka asyl i Sverige 2016 - att jämföra med över 160 000 förra året.

"Den internationella flyktingkrisen fortsätter och fler människor befinner sig på flykt än under andra världskriget. Trots detta minskar antalet asylsökande i Europa och Sverige", skriver Migrationsverket i sin prognos.

Enligt prognosen kommer mellan 28 000 och 32 000 personer att söka asyl i Sverige under 2016.

Migrationsverket utgår dock från siffran 29 000 i sitt planeringsantagande - vilket är en sänkning med 4 500 jämfört med prognosen i juli.

Även för 2017 sänks prognosen markant. I den tidigare prognosen var prognosen 51 200 asylsökande under 2017.

Nu sänker Migrationsverket planeringsantagandet till 36 700.

De långa handläggningstiderna väntas fortsätta öka, upp till 15 månader.

– Förra året fattade vi 58 000 asylbeslut och vi räknar med att fatta minst 108 000 i år. Det är det mesta vi har gjort sedan Balkankrisen på 90-talet då vi fattade 75 000, säger Mikael Ribbenvik, tillförordnad generaldirektör för Migrationsverket.

Fler på flykt än någonsin - minskning i Sverige

Mellan 2001 och 2011 låg antalet asylsökande till Sverige relativt stabilt mellan 20 000 och 35 000 personer, med ett fåtal undantag.

År 2012 ökade antalet asylsökande till 43 887 och sedan dess har det fortsatt att öka, fram till att rekordmånga, 162 877, sökte asyl i Sverige förra året.

Framför allt är det kriget i Syrien som ligger bakom ökningen i antalet asylsökande till Sverige de senaste åren.

Ett krig som är långt ifrån över.

"Den internationella flyktingkrisen fortsätter och fler människor befinner sig på flykt än under andra världskriget. Trots detta minskar antalet asylsökande i Europa och Sverige", skriver Migrationsverket i sin prognos.

Strängare migrationspolitik orsak till sänkning

Orsaken till det minskande antalet asylsökande i Europa och Sverige är, som bekant, de strängare migrationslagarna.

"Till följd av migrationsöverenskommelsen mellan EU och Turkiet, gränskontroller på Balkan och inre gräns- och ID-kontroller i Schengenområdet har det blivit svårare att resa in till och genom Europa för att sedan nå Sverige. Främst påverkas människor på flykt från Syrien, Irak och Afghanistan", skriver Migrationsverket.

Människor på flykt från just Syrien, Irak och Afghanistan har varit vanligast förekommande bland asylsökande till Sverige de senaste åren.

– Detta är ett försök att skåda in i framtiden och det är ju ingen som lyckats med det än. Men med den kunskap vi har om vår omvärld och baserat på hur läget ser ut så tror jag att vi har lite stabilare prognosförutsättningar nu än tidigare, säger Mikael Ribbenvik.