Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migrationsverket pressas om Leon, 12

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leon Osmanovic,med sina föräldrar.
Foto: PRIVAT
Tolvårige Leon riskerar att utvisas till Serbien, ett land han aldrig satt sin fot i.
Foto: PRIVAT

Tolvårige Leons utvisning till Serbien, där han aldrig varit, engagerar många.

I kvällens "Agenda" i SVT tas fallet upp – och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson ställs till svars.

– Det är vår förhoppning att man helt enkelt stoppar utvisningen, säger Andreas Hannah, juridiskt ombud för Leon och hans familj.

I går berättade Expressen om Leon Osmanovic, 12, som utvisas till Serbien – ett land han aldrig varit i.

Hans föräldrar mamma Djeva och pappa Memet är födda i forna Jugoslavien, men Leon föddes på flykt i Tyskland och kom till Sverige när han var tio månader gammal. Mamma Djeva är redan tagen i förvar av polisen – på tisdag ska hon föras till Serbien.
Pappa Memet, som lider av cancer, är hemma och tar hand om Leon. Han hoppas in i det sista att Migrationsverket ska stoppa utvisningen av deras familj.

Leons och familjens utvisning väckte starka reaktioner bland läsarna. Artikeln har delats och gillats mer än 5 000 gånger på Facebook.

"Nej Nej,hur fan tänker dom som bestämmer. Man kan inte utvisa honom till ett land han inte känner. Hur är det med barns rätt i samhället?????", skriver en läsare.

En annan läsare:

"Han är ju svensk!!!! Varför tillbaka till ett land han inte känner eller ens varit i. Systemet slår på fel personer! Låt grabben/familjen stanna!!!!"

"Barn ska inte behöva drabbas"

I SVT:s "Agenda" på söndagen är ett reportage om Leon och hans familj med, apropå att allt fler asylsökande vägrar resa hem efter utvisningsbeslut.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson är i studion för att svara på generella frågor.

– Jag tror att uppmärksamheten i medierna kan leda till att man helt enkelt stoppar utvisningen och beviljar en ny prövning. Det är vår förhoppning, säger Andreas Hannah, juridiskt ombud för Leon och hans föräldrar.

Han förstår att många läsare engagerat sig i Leons öde.

– Många kan nog associera till hur det är att ha barn i den här känsliga åldern. Barn ska inte behöva drabbas på det här sättet, att föras till ett land där man aldrig varit – mot sin vilja, säger Andreas Hannah.

"Måste se till barnets bästa"

Anita Dorazio, som har jobbat med flyktingars rättigheter i mer än 40 år, har arbetat med Leon och hans familj i ett års tid.

För henne är den stora frågan i fallet inte bara det att Leon bott i Sverige i hela sitt liv, utan att han och hans föräldrar är romer och riskerar förföljelse i Serbien.

Hon tycker att Migrationsverket, genom utvisningen, "tar ifrån Leon hans liv".

– Vi måste alltid se till barnets bästa, det har vi lovat i och med barnkonventionen. Här slår vi ju sönder ett barns liv, jag förstår ärligt talat inte logiken.

Expressen har sökt Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson för en intervju, men pressavdelningen meddelar att han inte vill kommentera det enskilda fallet.

Fotnot: "Agenda" sänds klockan 21:15 i SVT2.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.