Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migrationsverket pausar stora delar av verksamheten

Hör Stefan Löfven, Mikael Damberg och Anders Tegnell om det senaste gällande covid-19.
Generaldirektör Mikael Ribbenvik.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Bild från Migrationsverket i Malmö.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Anställda på Migrationsverket i Sundbyberg har tidigare larmat om riskerna för smittspridning i myndighetens lokaler. 

– Det är en väldig potentiell smitthärd, har en anonym teamledare berättat.

Enligt uppgifter till Expressen ska en anställd nu ha bekräftats smittad av corona och vårdas på sjukhus. 

Det var i tisdags som asylrättsadvokaterna Enar Bostedt och Karin Gyllenring varnade för coronaspridning i Migrationsverkets lokaler.

– Det har varit bristfällig information från start och i Sundbyberg sitter det flera hundra, tätt packat, i väntrummet, sa Enar Bostedt i en tidigare intervju. 

Senare har även anställda på myndigheten stämt in i kritiken. De anonyma medarbetarna har krävt en paus i arbetet för att minska risken för att viruset sprids i lokalerna. 

Nu i dag kom också nya uppgifter om att en person som arbetar på Migrationsverket i Sundbyberg har bekräftats smittad med coronaviruset. Personen ska vårdas på sjukhus i nuläget. 

Per Ek är presschef på Migrationsverket. 

– Jag kan inte kommentera de uppgifterna. Vi pratar inte om medarbetares hälsoläge externt utan går ut med information till berörda, säger han. 

Pausar för ökad säkerhet

Krav som ställs från personalens sida har handlat om att pausa hela, eller delar av, Migrationsverkets verksamhet. När Expressen intervjuade regionchefen Jonas Krantz i veckan sa han att en sådan åtgärd inte var genomförbar. 

– Vi kan inte pausa arbetet på grund av coronautbrottet. Endast Folkhälsomyndigheten har det mandatet. 

Men nu svänger myndigheten. Det bekräftar presschefen Per Ek. 

– Vi kommer pausa muntliga utredningar i asylärenden eller tillståndsärenden som sker på plats. Pausen kommer vara i två veckor medan vi utreder ytterligare åtgärder för att ha en ökad säkerhet i verksamheten, kopplat till coronaviruset. 

Presschef Per Ek.
Foto: Press / Press

Det är ett administrativt beslut som generaldirektör Mikael Ribbenvik fattat enligt dokument som Expressen tagit del av. Vissa delar av myndighetens verksamhet kommer att fortsätta. 

– Det som fortlöper är kortare utredningar och ansökningssamtal. Längre samtal, gruppinformation och DNA-provtagning kommer att pausas. Vi gör detta för att hitta rätt åtgärder som vi behöver ha på plats, säger Per Ek. 

Beslutet gäller för hela landet och träder i kraft på måndag den 30/3. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Oden satt i karantän och var frustrerad när han skrev ”karantän”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.