Omkring 200 flickor stoppas tillfälligt från att utvisas, uppger Migrationsverket.
Omkring 200 flickor stoppas tillfälligt från att utvisas, uppger Migrationsverket.

Migrationsverket pausar asylbeslut för 200 flickor

Publicerad

Omkring 200 flickor stoppas tillfälligt från att utvisas, uppger Migrationsverket.

Anledningen är att man pausar arbetet med medicinska åldersbestämningar för flickor.

Rättsmedicinalverkets metod har kritiserats för att inte vara ordentligt beprövad. 

Rättsmedicinalverket, RMV, har pausat arbetet med medicinska åldersbedömningar som gäller flickor. Orsaken uppges vara att de undersöker nya studier kring flickors mognad av knäled och därför tillfälligt.

– Vårt beslut sker som ett led i RMV:s beslut att pausa de medicinska åldersbedömningarna som gäller flickor. Vetenskapliga rön kan förändras och vi måste vara lyhörda för när RMV anser att det kan finnas skäl att närmare granska metoderna, säger Daniel Salehi, processledare vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Metoden för åldersbestämning har nyligen kritiserats i en debattartikel i Svenska dagbladet, undertecknad av Sveriges tre professorer i rättsmedicin. De menar att det vetenskapliga underlaget för metoden är svagt och att rättsläkarnas integritet hotas.

200 flickors asylbeslut pausas

Runt 200 flickor berörs av Migrationsverkets beslutsstopp. RMV uppger att arbetet kan återupptas i slutet av januari nästa år. Beslut i de berörda flickornas asylärenden kommer inte att tas under tiden. 

Av de drygt 200 har hälften fått ett utlåtande från RMV som visar en mogen knäled, uppger Migrationsverket. Ett 20-tal har fått ett avslagsbeslut.

– Beroende på var i processen vart och ett av dessa ärenden befinner sig, kan någon av de åtgärder som vi nu fattat beslut om bli aktuella. Men som vanligt har personen alltid möjlighet att lämna in en ansökan om verkställighetshinder, säger Daniel Salehi i pressmeddelandet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag