Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverket: ”Orimligt att ge potentiella terrorister fristad i Sverige”

Expressen TV sänder direkt.
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.Foto: MICHAELA HASANOVIC
Migrationsverkets lokaler i Solna.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Generaldirektören på Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, kallar dagens regelverk orimligt där personer trots utvisningsbeslut blir kvar i landet.

Han vill att Sverige visar att landet inte är en plats för krigsförbrytare och potentiella terrorister.

”Orimligt att ge potentiella terrorister fristad i Sverige”, skriver han på DN Debatt.

Migrationsverket har lämnat förslag till den utredning som regeringen tillsatte 2018, där man ska se över det regelverk för utlänningsärenden med säkerhetsaspekter. Det skriver Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik på DN Debatt.

Han menar att dagens regelverk är orimligt och stötande och att myndigheterna måste få bättre verktyg i sitt arbete med att hantera säkerhetshot och skydda Sverige mot potentiella terrorister.

”Ska potentiella terrorister och krigsförbrytare som fått beslut om utvisning kunna vistas i Sverige på samma villkor som de människor som fått skydd här? Svaret på den frågan borde vara ett tydligt nej. Men i dag har vi ett regelverk som innebär att de i många fall kan bo kvar i Sverige på ungefär samma villkor som andra och dessutom röra sig fritt in och ut ur landet.”, skriver Mikael Ribbenvik.

LÄS MER: Fler asylsökande väntas i år – prognosen skrivs upp

Ribbenvik: Personerna blir ofta kvar i landet

Vidare skriver han att Migrationsverket ibland upptäcker misstänkta hot mot Sveriges säkerhet bland personer som söker asyl eller uppehållstillstånd i landet. Migrationsverket lämnar över informationen till Säkerhetspolisen, och ibland polisen för utredning. Men i många fall gör Säpo bedömningen att personen inte utgör ett omedelbart hot. Ibland bedöms det som ett stort säkerhetshot och personens ansökan bör avslås. Under 2019 handlande det om 122 individer, vilket är en ökning från tidigare år.

”Men trots de beslut om utvisning som Migrationsverket fattar i de här ärendena blir personerna ofta kvar i landet. Det beror på att det som regel inte går att verkställa besluten eftersom ingen får utvisas till ett land där han eller hon riskerar dödsstraff, tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling.”, skriver Mikael Ribbenvik på DN Debatt.

LÄS MER: ”Det är inte ett helt säkert system”

De kan leva på samma villkor som alla andra i samhället

Principen kallas non-refoulment som ska skydda flyktingar mot utvisning om deras liv är i fara.

Mikael Ribbenvik skriver vidare att lagstiftningen i Sverige ger samma sorts tillstånd till personer som kan antas vara krigsförbrytare, som krigsdrabbade och andra asylsökande.

”Med tillståndet som grund kan de sedan få alla de rättigheter när det gäller sjukvård, utbildning, socialförsäkring och andra förmåner som följer med bosättning i Sverige. De kan få bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning. De har rätt att arbeta och på det sättet etablera sig i Sverige. De kan kort sagt leva på ungefär samma villkor som alla andra i samhället.”

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.