Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverket: Marginellt fler asylsökande om anhörigregler ändras

Enligt analysen från Migrationsverket skulle bara marginellt fler söka sig till Sverige om anhörigreglerna ändrades.
Analysen bygger på att omvärldsläget ser ut ungefär på samma sätt som i dag. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett återinförande av tidigare regler för familjeåterförening skulle leda till marginellt fler asylsökande. 

Det skriver Dagens Nyheter och hänvisar till en analys från Migrationsverket.

– Vi bedömer att det skulle röra sig om marginellt fler, i jämförelse med om den tillfälliga lagen fortsätter i sin helhet, säger Jukka Törrö, verksamhetsanalytiker på Migrationsverket till DN. 

2016 infördes en tillfällig asyllagstiftning i Sverige. En del av lagen var begränsad rätt till familjeåterförening. Syftet var att färre människor skulle söka sig till Sverige.

Dagens Nyheter har tagit del av en konsekvensanalys som Migrationsverket gjort på beställning av justitiedepartementet. Den visar att ett återinförande av enbart de regler för familjeåterförening som gällde före 2016 skulle bara leda till en marginell ökning av asylsökande, skriver DN. 

Enligt analysen skulle en återgång till de reglerna innebära att Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU när det gäller familjeterförening, skriver DN. 

I analysen så utredde Migrationsverket konsekvenserna av myndighetens verksamhet och ekonomi i två olika scenarier. Det ena gäller om den tillfälliga asyllagen förlängs i samma form som den är nu, den andra är om den förlängs, men att reglerna som rör familjeåterförening går tillbaka till hur de var 2015, skriver DN. 

Återgång kan leda till tusen personer fler per år 

– Vi för ett resonemang att om begränsningarna i anhörigvandring tas bort i Sverige, men finns kvar i andra länder, så kan fler personer komma att söka sig hit. Dock bedömer vi att det skulle röra sig om marginellt fler, i jämförelse med om den tillfälliga lagen fortsätter i sin helhet, säger Jukka Törrö, verksamhetsanalytiker på Migrationsverket till DN.  

Analysen bygger på att omvärldsläget ser ut ungefär på samma sätt som i dag. Enligt analysen skulle en återgång till det tidigare regelverket kring familjeåterförening leda till tusen fler personer som söker asyl i Sverige per år. Det jämfört med om den nu tillfälliga lagen, med striktare regler kring familjeåterförening, förlängs, skriver DN. 

– Det finns saker som kan göra att påverkan inte blir stor: tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel kommer fortsatt ha en begränsande påverkan på Sverige som destinationsland. Dessutom antas svårigheterna att ta sig till och genom Europa fortsätta, något som inte är kopplat till den svenska utlänningslagstiftningen, säger Jukka Törrö till Dagens Nyheter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.