Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverket: Händelsen är tragisk

Rummet där Mher Sahakyam gömmer sig i utkanterna av Armeniens huvudstad Jerevan är kallt och luktar svagt av mögel och svett. Av rädsla för repressalier vågar han inte kontakta polisen eller ta sig till ett sjukhus. För Migrationsverket i Sverige kommer informationen om hans situation som en nyhet.
Foto: Johan Persson

På Migrationsverket är uppgiften om misshandeln av den utvisade journalisten Mher Sahakyam ny.

Verksamhetschefen för förvaltningsprocessen, Annette Bäcklund, menar att händelsen är tragisk.

Den asylsökande armeniska journalisten Mehr Sahakyam utvisades från Sverige, trots att han fruktade för sitt liv. I Armenien har han nu råkat mycket illa ut och misshandlats svårt.

Migrationsverket säger sig inte känna till uppgifterna. Verksamhetschefen för förvaltningsprocessen, Annette Bäcklund, anser att händelsen är tragisk.

– Men vi vet inte vad som har hänt eller varför. Tittar man på domarna så har domstolen kommit fram till att han skulle kunna få myndighetsbeskydd inom landet.

Ja, men nu gömmer han sig och vågar inte ens uppsöka ett sjukhus. Kan man behöva ompröva bilden om det skulle visa sig att det finns politiska kopplingar?

– Då skulle vi verkligen få överväga vår bedömning av hur säkerhetsläget ser ut i Armenien. Men generellt sett är det inte ett land där det råder ett särskilt svårt säkerhetsläge för journalister.  

Hur kan misshandeln påverka familjen som lever gömd i Sverige?

– Det skulle kunna ligga till grund för en ny prövning. Men det är den enskilde själv som måste åberopa nya omständigheter.

Kommer ni själva att genomföra en undersökning?

– Vi ska överväga olika åtgärder. Det här kan vara en händelse som vi får följa upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.