Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverket gör ny bedömning av Syrien

Turkiska offensiven inne på tredje dagen.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN

Migrationsverket gjorde så sent som i augusti bedömningen att områdena som turkisk militär nu attackerar i norra Syrien var stabila. 

Efter de senaste dagarnas krigsföring i området så kommer bedömningen troligtvis att ändras. 

– Med tanke på vad som sker på marken i Hassakah kommer vi att behöva uppdatera vår bedömning, förmodligen i början av nästa vecka, säger Fredrik Beijer, Migrationsverkets rättschef i ett uttalande. 

Migrationsverket har tidigare klassat de nu konfliktdrabbade områdena i norra Syrien som ett av de mest stabila i landet. 

Nu säger Migrationsverkets säkerhetschef Fredrik Beijer att det nu pågår ett arbete med att göra en ny bedömning, som troligtvis kommer resultera i något annat. 

”I dagsläget finns det ingen som riskerar att behöva återvända”

– Våra beslutsfattare beaktar redan i dag den inre väpnade konflikten i området. I dagsläget finns det ingen som riskerar att behöva återvända till Hassakah, säger Fredrik Beijer, Migrationsverkets rättschef. 

Migrationsverkets lands- och omvärldsanalytiker håller sig nu uppdaterade om säkerhetsutvecklingen och hur den påverkar civilbefolkningen, enligt myndigheten. 

De försöker även skapa sig en bild av hur situationen kan tänkas utveckla sig – vad som talar för ett kortvarigt respektive långdraget förlopp.  

Analysen beräknas vara klar nästa i början av nästa vecka. 

”Generellt är det endast ett fåtal personer som har återvänt till Syrien sedan vi uppdaterade det rättsliga ställningstagandet i augusti, det rör sig om personer som självmant har återvänt dit. Inga personer riskerar i nuläget att behöva återvända till Hassakah”, skriver Migrationsverkets presstjänst i ett mejl till Expressen. 

Syrier den största gruppen asylsökande sedan 2012

Syrier har utgjort den största gruppen asylsökande i Sverige sedan 2012. Sedan konflikten startade i början av 2011 har över 115 000 av dessa beviljats asyl, enligt Migrationsverket. 

I onsdags påbörjade Turkiet offensiven mot de kurkontrollerade områdena i nordvästra Syrien med luftangrepp mot utvalda mål. Under torsdagen började turkiska marktrupper attackera kurdiskkontrollerade områden.  

Turkiska försvarsministeriet har rapporterat att 277 kurdiska soldater dödats i offensiven. SDF (Syriska demokratiska styrkorna) har dementerat uppgiften om antalet döda soldater, men har gått ut med att barn och civila har dödats av turkiska styrkor.  

En turkisk soldat ska ha dödats under striderna. 

Om Europa skulle fördöma krigsföringen som en ockupation har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan varnat för att han kommer skicka 3,5 miljoner flyktingar över den europeiska gränsen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.