Migrationsverket-chef har privat flyktingbolag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vid sidan av sitt ordinarie arbete som enhetschef på Migrationsverket region Stockholm, är Wafa Issa delägare i bolaget Starkfamn Familjehem AB, som förmedlar jour- och familjehem till kommuner, skriver Aftonbladet.
Foto: Samuel Unéus

En hög chef på Migrationsverket driver ett privat flyktingbolag som förmedlar hem till ensamkommande flyktingbarn, skriver Aftonbladet.

Men när Aftonbladet konfronterar henne med uppgifterna vill hon inte kommentera.

Wafa Issa, 50, är enhetschef på Migrationsverket region Stockholm, en myndighet som bland annat har till uppgift att anvisa ensamkommande flyktingbarn till olika kommuner.

Men vid sidan av sitt ordinarie arbete är Wafa Issa delägare i bolaget Starkfamn Familjehem AB, som förmedlar jour- och familjehem till kommuner, skriver Aftonbladet.

Har förmedlat 12 familjehem

Det här är en bransch som vuxit explosionsartat i takt med att flyktingströmmarna ökat och kommunerna haft problem att hitta platser till framför allt ensamkommande flyktingbarn.

Det har lett till att kommunerna vänt sig till privata alternativ som ofta erbjudit platser till betydligt högre pris än om kommunen själva ordnat fram platserna.

Enligt Aftonbladet har Starkfamn Familjehem AB förmedlat 12 familjehem och ytterligare ett 30-tal familjer står i kö för att få sina hem godkända som familjehem.

Vill inte svara

Enligt en expert inom förvaltningsrätt som tidningen varit i kontakt med finns tydliga regler om vilka bisysslor som är tillåtna för anställda inom statliga myndigheter och att det räcker med att det finns en risk för att bisysslan ska gynna den anställde ekonomiskt genom beröringspunkter mellan de båda aktiviteterna, för att det ska kunna vara ett brott.

När Aftonbladet konfronterar Wafa Issa är hon först tillmötesgående, men ändrar sig snabbt i takt med att frågorna blir känsliga.

Till slut ställer hon helt in ett planerat möte med tidningen.

"Jag har inga fler kommentarer", skriver hon i ett SMS till tidningen.

Expressen har sökt Wafa Issa på Migrationsverket utan att få svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.