Migrationsverket lutar sig nästan enbart mot medicinska åldersbedömningar, enligt SVT Nyheter. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNMigrationsverket lutar sig nästan enbart mot medicinska åldersbedömningar, enligt SVT Nyheter. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsverket lutar sig nästan enbart mot medicinska åldersbedömningar, enligt SVT Nyheter.  Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn har mött stark kritik. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNMedicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn har mött stark kritik. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn har mött stark kritik. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Migrationsverket bortser från uppgifter - nekar asylsökande uppehållstillstånd

Publicerad

Medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn har mött stark kritik.

Men Migrationsverket lutar sig nästan enbart mot dem och tar liten hänsyn till socialtjänstens bedömningar i frågan visar en granskning av SVT Nyheter.

– Generellt ska det här inte förekomma, att uppgifter som finns i ärendet inte värderas, säger Daniel Salehi på Migrationsverket till SVT.

Åldern är avgörande för de ensamkommande barn som sökt asyl i Sverige de senaste åren - de som är yngre än 18 år får uppehållstillstånd medan de som är äldre än 18 år kan tvingas att lämna landet.

Eftersom det många gånger varit svårt att avgöra åldern enbart på de asylsökandes egna uppgifter samt bedömningar från socialtjänst och familjehem har Rättsmedicinalverket fått i uppgift att göra medicinska bedömningar i svåra fall.

Samtliga uppgifter ska vägas in när Migrationsverket sedan fattar beslut om en person ska få uppehållstillstånd eller inte – men nu kan SVT Nyheters granskning visa att myndigheten lägger betydligt större vikt vid den medicinska åldersbedömningen än övriga uppgifter.

Bortser från många uppgifter

SVT begärde i oktober förra året ut de 100 senaste besluten om uppehållstillstånd som Migrationsverket fattat om ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan.

I 66 av dem framgick det tydligt vad socialtjänsten gjort för bedömning, och i 42 av fallen ansåg myndigheten att det var uppenbart att det handlade om personer under 18 år.

Migrationsverket har däremot enbart kommit till samma resultat i tre fallen. När SVT granskat besluten visar det sig att Migrationsverket lägger stor vikt vid de medicinska åldersbedömningarna och bortser från vad socialsekreterare, god man eller familjehem skriver i sina intyg.

När Daniel Salehi, Migrationsverkets processledare på kvalitetsavdelningen, konfronteras med uppgifterna säger han att de ska undersöka saken vidare.

– Generellt ska det här inte förekomma, att uppgifter som finns i ärendet inte värderas. Om det gör det måste vi titta på det, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag