Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Migrationsverket ber försvaret om hjälp

Migrationsverket ber nu försvaret om hjälp. Bilden är från en övning.

Foto: Försvarsmakten

Anställda på Migrationsverket befinner sig under ett högt tryck.

Foto: Tomislav Stjepic

Under helgen tvingades man sätta upp eluppvärmda tält utanför Migrationsverkets kontor i Malmö för att klara av det stora antalet människor som kom.

Foto: Drago Prvulovic/Tt

Migrationsverket befinner sig under ett högt tryck på grund av det stora antalet asylsölande som just nu kommer till Sverige.

Nu ber man försvaret om hjälp.

– De är bra på att arbeta under hård press och kan hjälpa oss med att planera ett arbete som sker under ett hårt tryck, säger Johanna Måhlén vid Migrationsverkets presstjänst.

Under morgonen presenterade Migrationsverket nya siffror i ett pressmeddelande: 10 201 personer sökte asyl i Sverige förra veckan - den högsta siffran hittills under en sjudagarsperiod.

Siffran kommer inte som en överraskning. Under helgen tvingades man sätta upp eluppvärmda tält utanför Migrationsverkets kontor i Malmö för att klara av det stora antalet människor som kom.

Försvaret i Stockholmsregionen

Samtidigt befinner sig Migrationsverket under en hård press för att ordna boende åt alla som kommer till Sverige. För att klara av trycket har man nu fått stöd av försvaret.

Inledningsvis handlar det om 25 personer från försvaret som ska arbeta med Migrationsverket åtminstone året ut. Tiden kan dock förlängas till mitten på 2016.

– Försvaret är inblandat i arbetet i Stockholmsregionen. De ska se över vårt flöde regionalt. Det handlar om interna processer så att vi ska få en bättre planering och struktur, säger Johanna Måhlén vid Migrationsverkets presstjänst, och fortsätter:

– De är bra på att arbeta under hård press och kan hjälpa oss med att planera ett arbete som sker under ett hårt tryck.

Kommer de att hjälpa till konkret i mottagandet av asylsökanden?

– De kommer att arbeta med planeringen och strukturen i det interna bakgrundsarbetet.

"Stöd i stabsarbetet"

I nuläget finns det inga planer på att utöka försvarets arbete till att gälla fler och mer operativa uppgifter.

Paula Levänen är informationschef Livgardet. Hon beskriver försvarets arbete så här:

– Vi kommer inte att möta flyktingar direkt. Det handlar till exempel om stöd i hur de leder stabsarbetet och att hjälpa dem att effektivisera det och se om det finns något som man behöver förändra för att det ska fungera bättre.

Redan för en månad sedan meddelade försvaret via ett pressmeddelande att man erbjöd sitt stöd till Migrationsverket för att hantera det stora antalet flyktingar som nu kommer till Sverige. Totalt handlade det om mellan 70-110 personer som skulle kunna omfattas av arbetet från försvarets sida.

Kan hjälpa till med informationsinhämtning

De orter som står angivna i pressmeddelandet som aktuella är Malmö, Göteborg, Flen, Stockholm (Märsta/Solna), Boden samt eventuellt Gävle och Sundsvall. Men hittills har försvaret alltså endast satts in i Stockholmsregionen.

– I Mälardals-regionen handlar det om tio personer och vi ska utöka det till 25 personer. Det här har precis börjat i torsdags i förra veckan. Arbetet ska pågå till sista december, men kan förlängas till juni 2016, säger Paula Levänen.

Försvarsmakten kommer att betala lönen för de anställda.

Den senaste tiden har ett flertal asylboenden och planerade asylboenden satts i brand. Men försvarets arbete består inte i att skydda boenden.

– I så fall kommer det att handla om informationsinhämtning, inte att vi står med militär personal vid asylboenden, säger Paula Levänen.