Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migrationsverket avvaktar beslut gällande nya gymnasielagen

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOTO GUNNAR SEIJBOLD

Regeringens gymnasielag skulle ge ensamkommande unga med avslag en ny chans att stanna i Sverige genom studier.

Nu stoppar Migrationsverket tillfälligt beslut i vissa asylärenden med den nya lagen.

– Vi gör så här av rättssäkerhetsskäl, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket uppger i ett pressmeddelande att myndigheten tillfälligt avvaktar med beslut i vissa av de asylärenden där den nya gymnasielagen har åberopats.

Beskedet kommer efter två fall där migrationsdomstolar bedömt att lagen inte är tillämpningsbar gällande sänkt beviskrav för identitet. Vad som händer framöver är nu osäkert.

– Om Migrationsverket inte avvaktar med att fatta beslut i vissa ärenden skulle det leda till en rättsosäker situation där beslutet skulle bero på om ärendet prövas av Migrationsverket eller domstolen, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket skriver vidare att man kommer avvakta fram till att det finns rättslig vägledning från Migrationsöverdomstolen.

– Vi gör så här av rättssäkerhetsskäl, säger Inga Thoresson Hallgren.


LÄS MER: Gymnasielagen underkänns av ytterligare en domstol


Hård kritik från Moderaterna: "Haveri"

Moderaternas Tobias Billström, tidigare migrationsminister och numera gruppledare och förste vice talman i riksdagen, är mycket kritisk till regeringens lagstiftning. Han välkomnar beskedet om uppehåll från Migrationsverket.

– Ansvaret för hela det här haveriet vilar på regeringen som forcerat fram en lagstiftning som inte håller måttet, säger han.

Moderaterna har tidigare krävt att migrationsminister Heléne Fritzon, S, kommer till socialförsäkringsutskottet för att förklara situationen. Ett krav som nu upprepas av Tobias Billström.

– Regeringen måste svara på två saker: För det första hur det kunde komma sig att den här situationen överhuvudtaget kunde uppstå. Till det kommer frågan om att den här lagstiftningen kanske strider mot EU-rätten. Då måste regeringen svara på om man kommer efterlysa ett förhandsbesked från EU-domstolen i Luxemburg.

Heléne Fritzon svarar i en skriftlig kommentar till Expressen att hon är beredd att komma till riksdagen i frågan:

"De domar som Migrationsverket grundar sitt ställningstagande på har inte vunnit laga kraft. Det är fråga om avgöranden i första domstolsinstans. Avgörandet från Migrationsdomstolen i Malmö har överklagats till Migrations­överdomstolen. En riksdagsmajoritet står bakom aktuell lagstiftning. Skulle jag få en kallelse till socialförsäkringsutskottet är jag redo att komma dit."

4 000 ansökningar har kommit in

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli 2018, och väntas ge ensamkommande en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier. 

Lagen är tänkt att ge 9 000 ensamkommande unga med avslag en ny chans att stanna i Sverige genom studier

Lagen gäller den som registrerades som minderårig vid ankomsten till Sverige, fick vänta minst 15 månader på asylbeslut från Migrationsverket och under den tiden hann fylla 18 år.

Lagen har på förhand mött hård kritik från både Lagrådet och Polismyndigheten. Den röstades igenom i riksdagen av regeringspartierna tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Sedan lagen trädde i kraft 1 juli i år har cirka 4 000 ansökningar kommit in till Migrationsverket, enligt myndigheten, och beslut har hittills fattats i knappt 100 ärenden. Enligt Migrationsverket har tio av dessa ärenden lett till bifall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.