"Det verkar som att Mattias Karlsson skäms över Sverige", säger Morgan Johansson i "Agenda". Foto: Laurent Dubrule / EPA / TT"Det verkar som att Mattias Karlsson skäms över Sverige", säger Morgan Johansson i "Agenda". Foto: Laurent Dubrule / EPA / TT
"Det verkar som att Mattias Karlsson skäms över Sverige", säger Morgan Johansson i "Agenda". Foto: Laurent Dubrule / EPA / TT
SD-gruppledaren Mattias Karlsson säger att Donald Trump har rätt i sak angående uttalandena om Sverige. Foto: Sven LindwallSD-gruppledaren Mattias Karlsson säger att Donald Trump har rätt i sak angående uttalandena om Sverige. Foto: Sven Lindwall
SD-gruppledaren Mattias Karlsson säger att Donald Trump har rätt i sak angående uttalandena om Sverige. Foto: Sven Lindwall

Migrationsministerns kritik mot SD-toppen

Publicerad

Migrationsminister Morgan Johansson, S, och SD:s gruppledare Mattias Karlsson möttes i kväll i en debatt i SVT:s "Agenda".

Tonen blev stundtals hård.

– Det verkar som att Mattias Karlsson skäms över Sverige, sade Morgan Johansson i "Agenda".

Bakgrunden till debatten var att Mattias Karlsson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i förra veckan publicerade en debattartikel i Wall Street Journal där de beskrev sin bild av ett Sverige i systemkollaps.

Artikeln skrevs som ett svar på kritiken mot Donald Trump efter hans omdiskuterade uttalande om Sverige.

– Trump har rätt i sak, att Sverige tagit emot många invandrare och att det lett till problem som inte kunde förutses. Även om det fanns detaljfel i tv-reportaget i Fox News som han talade om menar jag att det han sa i sak var korrekt, säger Mattias Karlsson i "Agenda".

"Så många extrema överdrifter"

Debattartikeln i den amerikanska affärstidningen har gjort ledande socialdemokrater, däribland migrationsministern, fly förbannade.

– Det var så många extrema överdrifter och en lögnaktig vrångbild att den inte får stå oemotsagd, säger Morgan Johansson i "Agenda".

Han retar sig bland annat på att SD-ledaren och gruppledaren påstår att Sverige tagit emot IS-terrorister med öppna armar.

– Det är total mytbildning; dundrade Morgan Johansson.

"Trump har rätt i sak", säger SD-toppen Mattias Karlsson.Foto: Alex Brandon / AP / TT

"Du vill peka finger"

Mattias Karlsson pekar på att IS-återvändare bland annat skulle få gräddfil till jobb och bostad i Örebro.

SD-gruppledaren hänvisade också till siffror om ökande grov brottslighet, dödligt våld och våldtäkter i samband med flyktingvågen.

Morgan Johansson hävdar tvärtemot att dödligt våld minskar i Sverige över tid.

– Det har legat ganska konstant kring hundra fall om året de senaste 20 åren trots att befolkningen ökat.

Mattias Karlsson kontrade:

– Man behöver ju inte importera brottslingar så att 52 procent här i landet i dag är rädda för att gå ut ensamma.

Johansson avslutade med att fråga om Mattias Karlsson skäms för Sverige.

– Det enda du bryr dig om är om invandrare begått ett brott. Du vill peka finger mot invandrare, sa Morgan Johansson i Agendadebatten.

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag