Migrationsministern till flyktingläger i Jordanien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Migrationsminister Heléne Fritzon under en debatt om situationen för ensamkommande flyktingbarn i riksdagen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zaatari är ett av de största flyktinglägren i världen.
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

På söndag reser migrationsministern till Jordanien för att besöka ett av världens största flyktingläger, Zaatari. 

Syftet är att ta reda på hur det fungerar i lägret där 80 000 människor lever under hårda villkor men också titta närmare på FN:s kvotfördelningssystem.

Under 2018 ökar Sverige kvotmottagandet till 5000 personer. 

– Hur går själva kvotfördelningen till? Det har jag velat ha en beskrivning av, säger Heléne Fritzon, S. 

I helgen reser migrationsministern till Jordanien för att besöka ett av världens största flyktingläger, Zaatari. Med sig har hon också Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. 

– Det är väldigt viktigt att å uppleva det på plats, ställa alla frågor men också få beskrivningarna från de som jobbar där det faktiskt händer.

Besökarna träffar också Jordaniens planeringsminister, Imad Fakhoury, som har hand om biståndet till landet men också flera av FN:s lokala organisationer. 

I Zaatari bor i dag omkring 80 000 människor, omkring 30 000 barn och de flesta flyktingar från krigets Syrien – gränsen ligger bara 13 kilometer bort. 

Lägret byggdes 2012, och har nu förvandlats till en fem kvadratkilometer stor stad, lika stort som Växjö, där baracker ofta har ersatt de tidigare tälten.


LÄS MER: Flyktinglägret har blivit som en stad


Hårda villkor i lägret 

Livsvillkoren i lägret beskrivs som hårda, det är trångt, fattigt, kallt på vintern och för barnen är situationen extra svår. 

Flyktingkrisen har fördubblat barnarbetet i Jordanien de senaste tio åren och även om det finns skolor i flyktinglägret är det många barn som arbetar i stället, till exempel som försäljare i olika stånd.  

Heléne Fritzon planerar att ställa frågor om hur fördelningen av kvotflyktingar går till, hur länge man bor i lägret och vilka som bor där. 

– Hur har man det i flyktinglägret? Hur ser samtalen ut med länder runtomkring och hur jobbar organisationer på plats? 

I vilka situationer är det viktigt för dig som migrationsminister att få vetskap om hur det är? 

– Jag får ofta frågor om vad jag tycker om att kustbevakningen gör så här utanför Libyen till exempel. Får man den typen av frågor är det bra att ha varit på plats, att veta hur arbetet går till, att veta vilka svårigheter som FN:s organisationer upplever på plats. Det är en sak att få dragningar, uppdateringar av läget och säkerhetsbedömningar men det är en helt annan sak att få möta det i verkligheten.

Inne i Zaatari börjar det bli brist på mat.
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Sverige ökar antalet kvotflyktingar 

FN:s flyktingorgan UNHCR ska också presentera personer för bidarebosättning i Sverige enligt kvotflyktingprogrammet. På plats finns också personal från Migrationsverket som fattar besluten om vidarebosättning. 

Sverige ökar sitt mottagande av kvotflyktingar enligt regeringens migrationsöverenskommelse med allianspartierna från 2015. 

2016 kom 1900 kvotflyktingar till Sverige, planen för 2017 var 3400, det största kvotflyktingmottagandet sen Balkankrigen på 90-talet, enligt Migrationsverket. 

För 2018 planerar myndigheten att ta emot 5000 kvotflyktingar. 


LÄS MER: 6 saker du måste veta om barnen i Zaatari


När dåvarande migrationsminister Morgan Johansson, S, under 2016 föreslog att en del av kvotplatserna skulle vikas åt anhöriga möttes han av stark kritik från allianspartierna och anklagades för att bryta migrationsöverenskommelsen.

Samtidigt som kvotflyktingmottagandet ökar har antalet asylsökande till Sverige minskat sen 2015 då 163 000 personer sökte asyl i landet. I år planerar Migrationsverket för 24 000 asylsökande (prognosen ligger på mellan 19 000 och 33 000 personer). 


I Zaataris flyktingläger rör det sig mycket människor längs gatan där alla butikerna ligger.
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Statsministern i Zaatari 2016

Statsminister Stefan Löfven, S, besökte sommaren 2016 Zaatari och diskuterade med den jordanska ledningen bland annat hur man skulle hjälpa flyktingar på plats i regionen och dela på ansvaret.  

Också ministerkollegan Åsa Regnér, S, barn-, äldre- och jämställdhetsminister besökte lägret våren 2016 med fokus på kvinnors rättigheter och våld mot kvinnor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.