Migrationsminister Heléne Fritzon under debatten om situationen för ensamkommande flyktingbarn i riksdagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅNMigrationsminister Heléne Fritzon under debatten om situationen för ensamkommande flyktingbarn i riksdagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Migrationsminister Heléne Fritzon under debatten om situationen för ensamkommande flyktingbarn i riksdagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Aktivister och ensamkommande afghaner vill se en amnesti för afghaner med asylavslag. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSONAktivister och ensamkommande afghaner vill se en amnesti för afghaner med asylavslag. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Aktivister och ensamkommande afghaner vill se en amnesti för afghaner med asylavslag. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Migrationsministern avfärdar amnesti för afghaner

Publicerad

Aktivister och ensamkommande afghaner vill se en amnesti för afghaner med asylavslag.

Men migrationsminister Heléne Fritzon (S) avfärdar kravet.

– Den som får avslag måste så klart också återvända, sa hon när riksdagen höll debatt.

På plats i riksdagen under onsdagens debatt om ensamkommande afghaners situation fanns både ensamkommande och aktivister. 

De påpekar det osäkra läget i Afghanistan och vill se en amnesti för afghaner som fått asylavslag och varit mer än ett år i Sverige.

– Afghanistan är ett av världens farligaste länder och det finns mycket små möjligheter att skapa någon form av normalt liv för de som återvänder utan nätverk, sa Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, i debatten enligt TT.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hänvisar till nuvarande lag

UD avråder svenskar att resa till Afghanistan samtidigt som asylsökande afghaner som har fått avslag utvisas till landet. Migrationsminister Heléne Fritzon avfärdade i debatten krav på en amnesti och tog upp den reglerade invandringen och att asylbeslut inte tas av politiker utan av Migrationsverket och domstolar.

Hon berättade vidare att Sverige har ett av världens mest rättssäkra asylsystem och en stark asylrätt.

– Den som får avslag måste så klart också återvända, sa Fritzon.

Ensamkommande asylsökande manifesterar på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

V och MP vill ändra lagen

Fritzon medgav dock att många afghaner har fått vänta länge på beslut i sitt asylärende. Hon påpekade att Migrationsverkets generaldirektör lovat att alla ensamkommande ska få beslut i sina ärenden under 2017, rapporterar TT.

Debatten hade initierats av Vänsterpartiet, som vill att regeringen tar ansvar för situationen och som MP vill att lagen ändras.

– Vi måste göra något. Jag tror att svaret är amnesti, sa Vänsterpartiets talesperson Christian Höj Larsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag