Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migranter utnyttjas för vinet på Systembolaget

Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Flera av Systembolagets italienska viner kommer från gårdar där migranter utnyttjas.

Det handlar om skadliga arbetsförhållanden – och tvångsarbete, enligt en ny rapport.

”Jag är inte fri att lämna mitt jobb eftersom jag måste återbetala skulden för resan till Europa”, vittnar en av de anställda.

Rapporten granskar situationen på vingårdar i regionerna Toscana, Piemonte, Apulien och Sicilien.

Där finns populära leverantörer till Systembolaget i Sverige.

Men livet för många av de anställda beskrivs som fruktansvärt, enligt en ny rapport som hjälporganisationen Oxfam gjort tillsammans med Systembolaget. 

– Det vi ser i den här rapporten är helt fruktansvärda människorättskränkningar. Det är en helt orimlig situation där vi ser att är människor som odlar vinet vi dricker riskerar sitt liv och sin hälsa, säger Hanna Nelson, policychef på Oxfam till TV4 Nyheterna.

Ingen skyddsutrustning

Hälften av de 100 intervjuade är migrantarbetare från Östeuropa och Afrika, och flera har behövt betala för att få bli anställda.

För den större delen av arbetarna är lönen så låg att de inte har råd att täcka sina grundläggande behov, enligt rapporten. 

Det kan handla om 2,5 euro i timmen.

Många uppger också att de saknar skyddsutrustning – samtidigt som arbetarna riskerar giftiga ångor och muskel- och skelettsjukdomar, enligt rapporten.

Systembolaget i Sverige är en stor och viktig kund för de italienska vinproducenterna, och uppger att de arbetar för att situationen ska förändras.

– Vi vill ju använda den positionen till att driva fram förbättringar. Vi ser alltsomoftast att det bästa vi kan höra är att stanna kvar och driva på den här typen av förändring, säger Hanna Helgesdotter, hållbarhetsansvarig på Systembolaget till TV4.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.