Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migranter tog sig in i Mexiko – har utlöst diplomatisk kris

Mexikansk polis använder tårgas mot de migranter som försöker ta sig in i landet. Foto: MOISES CASTILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump hotar dra in biståndet för de centralamerikanska regeringar som inte stoppar migranterna. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

En karavan med tusentals migranter har tagit sig in i Mexiko från gränsen mot Guatemala, rapporterar Sveriges Radio.  

På sin väg in lyckades de riva ner polisens blockader. 

Migranterna som vill ta sig till USA har de senaste dagarna orsakat en diplomatisk kris mellan USA och flera centralamerikanska länder, skriver SR.

Det handlar om 4 000 personer som har flytt från våldet i sitt hemland Honduras. De har varit på flykt en dryg vecka och har siktet inställt på USA, rapporterar Sveriges Radio.  

För att komma in i Mexiko behöver de pass och visum, vilket många av migranterna saknar. På torsdagen hotade Donald Trump att skicka militärer till den mexikansk-amerikanska gränsen om inte Mexiko lyckas stoppa dem innan dess. 

Trump har också hotat med indraget bistånd om de centralamerikanska regeringarna inte stoppar migranterna.

Presidentens utspel tolkas av många som ett försök att vinna väljare inför det stundande mellanårsvalet i USA, skriver SR. 

Tog sig förbi avspärrningarna 

När karavanen av migranter skulle korsa gränsen mellan Guatemala och Mexiko forcerade de det gula kravallstaket som den mexikanska polisen satt upp vid gränsen och lyckades ta sig in i landet. 

SR rapporterar att det spridits filmer som visar hur mexikansk polis på ett brutalt vis försöker stoppa migranterna. 

Mexikos utrikesminister Luis Videgaray sa på en presskonferens under fredagen att hans  regering kommer garantera migranternas säkerhet och låta de som vill söka asyl, skriver SR. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.