Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Migranter leds om via ”dödens väg”

Migranter färdas i bakluckan på en taxi i Veracruz, Mexiko. Foto: MARCO UGARTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kayla är en av dem som flyr ensam tillsammans med sin fyra månader gamla dotter.
Amerikanska soldater placerar taggtråd längs den amerikanska gränsen i väntan på första karavanen av migranter. Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska soldater förbereder landsgränsen med taggtråd. 

Karavaner leds om via ökända ”dödens väg” i Mexiko.

Den första gruppen av migranter som gav sig i väg i oktober närmar sig nu gränsen till USA, skriver AP.

– Vi tänker inte släppa in dem, säger Donald Trump under lördagens kampanjtal. 

Tusentals migranter fortsätter sin färd genom Centralamerika med sikte på USA.

I oktober nådde den första karavanen, med migranter från huvudsakligen Honduras, Mexiko där många har sökt asyl. Hundratals har återvänt hem, rapporterar AP. 

För de som fortsätter vandringen mot USA väntar en osäker framtid. Vid den amerikanska gränsen har den första vågen av soldater rustat för flyktingströmmen genom att upprätta taggtråd. 

Men de militära styrkorna delar opinionen. Donald Trump har tidigare uppgett att han kan skicka ner 15 000 soldater. 

– Amerikanska folket utsätts för en jättestor bluff, säger Marianna Trevino Wright som bor i gränsstaden McAllen i delstaten Texas, till NBC News.

Soldater upprättar taggtråd vid gränsen i USA

Samtidigt är den militära närvaron uppskattad inom delar av gränsbevakningsväsendet. Gränspolisen Chris Cabrera säger till nyhetskanalen att de har väntat på den här hjälpen ”under en lång tid”.

Amerikanska soldater placerar taggtråd längs den amerikanska gränsen i väntan på första karavanen av migranter. Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN


Enligt Chris Cabrera saknar militären befogenheten att stoppa och kvarhålla migranterna, men att de i stället kan fylla en funktion i form av extra ögon och öron. Enligt NBC News befinner sig cirka 160 soldater i McAllen-området. Den första karavanen av migranter har drygt 1 100 kilometer kvar till den amerikanska gränsen. 

 

Yamilet Hernandez vilar med sin son Eduardo, 2. Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN


Mexikanska och salvadoranska myndigheter uppskattar antalet migranter i karavanen till cirka 8 000. Enligt AP befinner sig drygt 6 000 av dem i mexikanska städerna Chiapas, Oaxaca och Veracruz som ligger inom en radie på 500 kilometer. 

Migranterna har uppgett att de flyr fattigdom, våld och korruption.

– Det har varit tufft. Man har träffat både bra och dåliga människor, har Kayla, som flyr tillsammans med sin fyra månader gamla bebis, tidigare sagt till Expressen.

Yamilet Hernandez, 37, lämnade sitt salustånd där hon sålde rosquillas, ett honduranskt snack gjord på majsöl och ost. Under sin färd mot ett nytt liv bortom Honduras har hon rånats två gånger.

Yamilet Hernandez tillsammans med sin familj. Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN


– Om många återvänder, så blir det bara några få kvar i karavanen. Vad ska vi då göra om vi möter några Zeta (ökänd narkotikakartell i Mexiko, reds. anm). De ska ju finnas häromkring, har hon tidigare sagt till AP.

Karavan av migranter leds om via ”dödens väg”

På fredagen tog sig en karavan på uppemot 1 500 migranter från El Salvador in i Mexiko och tidigare i veckan nådde en ungefär lika stor grupp – med migranter från El Salvador, Honduras och Guatemala – Chiapas.

Migranterna färdas till fots och i vissa fall på biltak och flak. Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN


Migranter har vittnat om hur deras rutt genom Mexiko leds om via den ökända ”dödens väg”, rapporterar AP. Rutten går via sockerfält och fruktodlingar i Veracruz-regionen där hundratals migranter försvunnit de senaste åren. Migranterna har fallit offer för kidnappningar för att därefter pressas på lösensumma. Lokala myndigheter i Veracruz uppgav i september i år att de hittat kvarlevor från 174 försvunna migranter. Det finns emellertid säkerhetsexperter som, enligt AP, har ifrågasatt om det verkligen handlade om migranter. 

Donald Trump om migranterna: ”Behöver dem inte här”

I veckan hålls det amerikanska mellanårsvalet som Donald Trump har beskrivit som ”ett val om karavanen”. Presidenten, som kallat invasionen för ”en invasion”, har gång på gång återkommit till migrationsfrågan i sina kampanjtal inför det val som avgör om republikanerna behåller makten i kongressen. 

Under ett valmöte i Florida på söndagsmorgonen svensk tid lovade han hårdare tag mot migranter som försöker ta sig in i landet illegalt. 

– Det finns många dåliga människor som vill komma in i vårt land, men vi tänker inte släppa in dem. Vi behöver dem inte här, säger Donald Trump. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!