Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migranter hotade efter krav på tiggeritillstånd

EU migranter i Eskilstuna säger att de utsatts för hot och kränkningar efter att kommunen infört ett tiggeritillstånd.
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Krav på tillstånd för att tigga på vissa platser i Eskilstuna kommun infördes den 1 augusti i år.
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

EU-migranter i Eskilstuna säger att de utsatts för hot och kränkningar efter att kommunen infört ett tiggeritillstånd.

Privatpersoner har attackerat tiggande migranter verbalt, försökt avhysa dem och krävt att se deras tillstånd, rapporterar Ekot.

Krav på tillstånd för att tigga på vissa platser i Eskilstuna kommun infördes den 1 augusti i år.

EU-migranter ska ha hotats och utsatts för verbala påhopp och kränkningar sedan kravet på tillstånd för att få tigga infördes i Eskilstuna kommun för två veckor sedan.

– De berättar dagligen om svenskar som försöker köra i väg dem och blir hotfulla, säger Therese Lekander, som jobbar på Eskilstuna Stadsmission, till Ekot.

Hon säger att tiggande EU-migranter berättat att civilpersoner har krävt att få se tillstånd, och när detta inte frambringats så har det uppstått en hotfull situation.

– De kan skrika och gorma, göra upp en scen.

Detta trots att endast polis kan begära att få se ett tillstånd för att tigga i Eskilstuna.

Kravet på tillstånd gäller endast vissa platser i Eskilstuna kommun, men EU-migranter ska ha attackerats även där det är lagligt att tigga, rapporterar Ekot.

Fick igenom beslut efter överklagan

Eskilstuna kommun blev först i landet när den införde krav om tillstånd för att få tigga på vissa platser i staden den 1 augusti.

Kommunen hade dock tagit beslutet om att införa tillståndskrav för tiggare redan i juni förra året, men detta upphävdes av Länsstyrelsen.

Kommunen valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten som beslutade att Eskilstuna har rätt att reglera tiggeri ”för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats”.

Ett tillstånd för så kallad ”passiv pengainsamling” kostar 250 kronor, och runt tio personer hade tidigare i veckan ansökt om ett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.