Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Midsommarstång rasade – folk slängde sig åt sidan

"Folk runtomkring mig började kasta sig åt sidan – jag förstod inte att den rasade", säger Emelie Westergren. Foto: Läsarbild
Stången kom upp som den skulle – men rasade kort därpå. Foto: Läsarbild

Midsommarfirandet i Grycksbo utanför Falun kunde ha slutat riktigt illa. Kort efter att midsommarstången hade rests rasade den ner igen – och folk fick kasta sig på marken för att komma undan. 

– Det hade kunnat sluta riktigt illa, berättar Emelie Westergren. 

Det var strax innan klockan 14 som midsommarstången restes i Nisserska parken i Grycksbo utanför Falun, något som även Dalarnas tidningar rapporterat om. Emelie Westergren, som var var på plats med sin familj, berättar att stången kom upp som den skulle.   

– Stången hade rests och man är ju alltid lite nervös när den ska upp och det svajar och har sig. Men den kom upp, vi applåderade och allt var frid och fröjd – men så är det en sprint som inte sitter som den ska i botten. Så stången rasar snett framåt, berättar hon. 

Folk kastade sig åt sidan

Vid det laget hade hon släppt tankarna på att den skulle kunna rasa. 

– Jag hade släppt den helt och hållet med blicken, för man tänkte ju "nu står den där den står". Men jag såg folk runtomkring mig som började kasta sig åt sidan – jag förstod inte att den rasade. Utan jag tog tag i en liten 1,5-åring jag hade intill mig och kastade mig åt ett håll som jag tänkte skulle blir bra, för jag visste inte var stången var, berättar hon.  

Hur nära folk slog stången ner?

– Det var rakt i folkmassan. Jag såg en barnvagn som någon fick dra åt sig så att barnet ramlade ur i rycket. Men alla hann undan – och det var helt sinnesjukt, för det var jättemycket folk där. 

Stången kom upp som den skulle – men rasade kort därpå.

– Det var det första jag tänkte när jag såg den på marken: det måste ligga någon under, det var min första tanke. Men som tur var gjorde ingen det, berättar Emelie Westergren.  

Hon är fullt medveten om att majstänger kan rasa. 

  – Den är ju hög. Jag tänker alltid på var jag ska stå ifall det händer något. Och jag tänkte att jag stod på behörigt avstånd. Men jag tänkte först och främst inte att den skulle tippa snett framåt som den gjorde. Och så trodde jag inte att den kunde nå så långt som den gjorde heller. 

Ville inte stanna kvar

Familjen gick hem efter olyckan. 

– Ja. Den hade sina klädda klockor – ringarna som hänger på sidan och de hängde folk upp på den lilla sten som ska hålla stången. Då blev det åtminstone någonting som man kunde dansa kring sedan. Men jag var lite för skärrad, och när min man kom hem kom chocken över honom. 

– Så det blev en lite annorlunda midsommarafton, men det blev ju bra tillslut, säger Emelie Westergren.  

Säkerheten viktig

Det är oklart varför splinten inte satt fast där den skulle. Emelie Westergren är glad över att ingen skadade sig – och hoppas att andra är noga med säkerheten när majstänger ska resas framöver. 

– Till nästa år kanske fler vet att man behöver kolla sånt här så att det inte händer, säger hon.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!