Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Microsoft köper upp Nokias mobilenhet

Microsoft köper Nokias mobiltelefonenhet för 5,44 miljarder euro, motsvarande 47 miljarder kronor.

Den finska mobiltelefonjätten har haft svårt att behålla sin marknadsandel i den hårda konkurrensen på senare år.

– Vi tror att den här transaktionen är den bästa vägen framåt för Nokia och dess aktieägare, säger Nokias ordförande Risto Siilasmaa i ett uttalande enligt bloomberg.com.

Nokia var en gång i tiden världens största tillverkare av mobiltelefoner.

Men in den tuffa konkurrensen har den finska jätten haft svårt att behålla sin marknadsandel, inte minst efter Apples intåg med sin Iphone.

Nu går Microsoft in och köper Nokias mobiltelefonenhet för totalt 5,44 miljarder euro, över 47 miljarder kronor.

En affär som det spekulerats i ett tag då Nokia blev partner med Microsoft 2011 och använder Microsofts mjukvara Windows i sina mobiltelefoner.

Nokias verkställande direktör Stephen Elop rekryterades för några år sedan från just Microsoft och återvänder nu dit.

I affären betalar Microsoft motsvarande 33 miljarder kronor för enheterna och 14 miljarder kronor för patenten uppger bloomberg.com.

"Bästa vägen framåt"

Avtalet väntas bli klart första kvartalet 2014 och måste godkännas av Nokias aktieägare och konkurrensmyndigheter, rapporterar Reuters.

– Vi har gjort en noggrann utvärdering av hur vi kan maximera värdet för våra aktieägare och övervägt en rad alternativ. Vi tror att den här transaktionen är den bästa vägen framåt för Nokia och dess aktieägare, säger Nokias ordförande Risto Siilasmaa i ett uttalande enligt bloomberg.com.

I juli i år meddelade Nokia att försäljningen av handenheter minskat med 27 procent under det andra kvartalet och företaget har förlorat mer än fem miljarder euro under de senaste nio kvartalen enligt bloomberg.com.

32 000 Nokiaanställda, varav 4 700 stationerade i Finland, går till Microsoft i samband med affären, skriver Yle och TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!