Här är Sveriges mest framgångsrika it-miljardär. Markus Persson har sålt bolaget bakom Minecraft till it-jätten Microsoft – för hela 17,8 miljarder kronor.Här är Sveriges mest framgångsrika it-miljardär. Markus Persson har sålt bolaget bakom Minecraft till it-jätten Microsoft – för hela 17,8 miljarder kronor.
Här är Sveriges mest framgångsrika it-miljardär.

Markus Persson har sålt bolaget bakom Minecraft till it-jätten Microsoft – för hela 17,8 miljarder kronor.

Minecraft har blivit en enorm succé i spelvärlden. Förra året omsatte företaget Mojang, som står bakom Minecraft, 2 miljarder kronor.Minecraft har blivit en enorm succé i spelvärlden. Förra året omsatte företaget Mojang, som står bakom Minecraft, 2 miljarder kronor.
Minecraft har blivit en enorm succé i spelvärlden. Förra året omsatte företaget Mojang, som står bakom Minecraft, 2 miljarder kronor.
Microsofts nye vd, Satya Nadella, hyllade Minecraft efter köpet.Microsofts nye vd, Satya Nadella, hyllade Minecraft efter köpet.
Microsofts nye vd, Satya Nadella, hyllade Minecraft efter köpet.

Microsoft köper Minecraft

Publicerad

Här är Sveriges mest framgångsrika it-miljardär.

Markus Persson har sålt bolaget bakom Minecraft till it-jätten Microsoft – för hela 17,8 miljarder kronor.

– Jag älskar ju honom som min son, oavsett hur det skulle ha gått, säger mamma Ritva, 63.

Markus Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér får en rejäl lönecheck.

Microsoft har nämligen köpt svenskarnas bolag Mojang, för hela 17,8 miljarder kronor.

Bolaget bildades 2010 för att utveckla spelet Minecraft.

Men nu är det dags att gå vidare.

”Ja. Affären är sann. Mojang köps av Microsoft”, skriver grundarna på sin sajt.

Man förklarar försäljningen med att spelet blivit för stort.

”Det var aldrig meningen att det skulle bli så stort”, skriver bolaget.

"Inte vill ha ansvaret"

Markus Persson äger 71 procent av bolaget. Det är han som tagit beslutet att sälja.

”Han har bestämt att han inte vill ha ansvaret som kommer med att äga ett bolag som har en så stor roll i världen”, skriver bolaget.

Det är också Markus Persson som där den stora vinnaren i affären.

Hans 71 procent motsvarar hisnande 12,6 miljarder kronor. Det gör att han passerar Skype-grundaren Niklas Zennström, som den mest framgångsrika it-entreprenören i Sverige. Zennström sålde nämligen Skype för cirka 9 miljarder kronor.

Nu lämnar grundarna bolaget, skriver de på företagets sajt.

”Allt kommer att bli okej”, skriver Mojang.

Mamman: ”Älskar honom oavsett”

Markus Perssons mamma Ritva visste inte om att affären var klar.

– Jaha, det var mer än jag visste. Jag brukar inte blanda mig i hans affärer. Vi pratar aldrig om det där. Vår relation är på ett helt annat plan. Det är bra, säger hon till Expressen.

Men klart är att hon är en stolt mamma.

– Det är klart att jag är stolt över honom. Det är därför jag inte vill prata om affären med honom. Vi har en väldigt fin relation. Jag vill inte att det ska förstöra vår relation. Den ska inte komma emellan oss, säger hon.

Men den hisnande prislappen är ingenting som imponerar på Ritva.

– Man får gratulera honom. Men jag tänker inte på det. Jag älskar ju honom som min son, oavsett hur det skulle ha gått, säger hon.

För Markus Persson blir försäljningen en lättnad.

För några veckor sedan fick han motta hat, efter att användare haft problem med hans produkt. Då skrev han i frustatration på Twitter:

”Någon som vill köpa min andel i Mojang so att jag kan gå vidare i livet? Att få hat för att försöka göra det rätta är inte min grej”.

Mamman bekräftar att försäljningen grundar sig att Markus Persson ville komma ifrån ansvaret.

– Jag tror inte han ville ha det, säger hon.

Nu planerar Markus Persson att dra sig tillbaka från den stora scenen.

”Så snart affären är avslutad kommer jag att lämna Mojang och återvända till små webbexperiment. Om jag någon gång råkar göra någonting som får uppmärksamhet, kommer jag förmodligen överge det direkt”, skriver han och fortsätter:

”Det handlar inte om pengarna. Det handlar om mitt välmående.”

Mojang omsatte två miljarder kronor förra året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag