Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukraina: Vi har bevis – Ryssland bakom attack

Ukrainska utrikesdepartementet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska regeringssidor hackades i fredags.
Foto: Colourbox
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukraina säger sig ha bevis på att Ryssland låg bakom cyberattacken som drabbade landet i fredags, rapporterar AFP.

Attacken kan också ha varit ett slags avledningsmanöver. 

Samtidigt som världen fokuserade på hotfulla budskap på de hackade sajterna planterade gärningsmännen destruktiv mjukvara i statens datorer, uppger datajätten Microsoft.

Många myndighetssajter i Ukraina slogs i torsdags ut. Den som försökte nå webbplatserna möttes av hotfulla budskap på ukrainska, polska och ryska. Vem som ligger bakom är inte fastställt, men med tanke på den pågående konflikten med Ryssland riktas misstankarna dit.

Ukraina sa under söndagen att de har bevis på att det är just Ryssland som ligger bakom attacken.

”Alla bevis pekar mot att Ryssland ligger bakom it-attacken”, skriver landets digitaliseringsdepartement i ett uttalande.

”Moskva fortsätter att föra ett hybridkrig.”

Ryssland däremot förnekar anklagelserna.

– Ukrainarna skyller allt på Ryssland – till och med sitt dåliga väder, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov till CNN.

Microsofts teori

Nu har Microsofts underrättelseavdelning MSTIC kommit fram till att de stängda sajterna och hoten i själva verket dolde en ännu värre plan. Under attacken infekterades många ukrainska datorer med skadlig programvara, så kallad malware. Den var enligt MSTIC till och med maskerad som ransomware, alltså ett utpressningsprogram.

Poängen med ransomware är att få offret att betala lösen för att låsa upp en kapad dator. Men i det här fallet innehåller den skadliga mjukvaran ingen upplåsningsfunktion. När mjukvaran väl aktiveras är all data därmed ohjälpligt borta, enligt MSTIC.

”Syftet är att förstöra, att göra de utsatta maskinerna oanvändbara snarare än att få lösen”, skriver Microsoft.

Företaget kan inte bedöma hur många datorer och nätverk som drabbats av attacken, men säger sig nu arbeta hårt med metoder för att minimera följderna.

Nato: Hoppet falnar

Samtidigt tror inte Nato längre att det kommer att stoppa Ryssland från att gå in i Ukraina, rapporterar tyska Der Spiegel. Oron ökar att Ryssland ska använda sin ökade militära närvaro kring Medelhavet, Nordatlanten och Arktis för att angripa på bred front, och att även Natos medlemsländer kan drabbas.

Enligt uppgift planeras massiva desinformationskampanjer och cyberattacker.
Ryska svaret till Sverige: De försöker provocera er

Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.