Många myndighetssajter i Ukraina slogs i torsdags ut. Den som försökte nå webbplatserna möttes av hotfulla budskap på ukrainska, polska och ryska. Vem som ligger bakom är inte fastställt, men med tanke på den pågående konflikten med Ryssland riktas misstankarna dit.
Ukraina sa under söndagen att de har bevis på att det är just Ryssland som ligger bakom attacken.
”Alla bevis pekar mot att Ryssland ligger bakom it-attacken”, skriver landets digitaliseringsdepartement i ett uttalande.
”Moskva fortsätter att föra ett hybridkrig.”
Ryssland däremot förnekar anklagelserna.
– Ukrainarna skyller allt på Ryssland – till och med sitt dåliga väder, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov till CNN.
Microsofts teori
Nu har Microsofts underrättelseavdelning MSTIC kommit fram till att de stängda sajterna och hoten i själva verket dolde en ännu värre plan. Under attacken infekterades många ukrainska datorer med skadlig programvara, så kallad malware. Den var enligt MSTIC till och med maskerad som ransomware, alltså ett utpressningsprogram.
Poängen med ransomware är att få offret att betala lösen för att låsa upp en kapad dator. Men i det här fallet innehåller den skadliga mjukvaran ingen upplåsningsfunktion. När mjukvaran väl aktiveras är all data därmed ohjälpligt borta, enligt MSTIC.
”Syftet är att förstöra, att göra de utsatta maskinerna oanvändbara snarare än att få lösen”, skriver Microsoft.
Företaget kan inte bedöma hur många datorer och nätverk som drabbats av attacken, men säger sig nu arbeta hårt med metoder för att minimera följderna.
Nato: Hoppet falnar
Samtidigt tror inte Nato längre att det kommer att stoppa Ryssland från att gå in i Ukraina, rapporterar tyska Der Spiegel. Oron ökar att Ryssland ska använda sin ökade militära närvaro kring Medelhavet, Nordatlanten och Arktis för att angripa på bred front, och att även Natos medlemsländer kan drabbas.
Enligt uppgift planeras massiva desinformationskampanjer och cyberattacker.