Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Microsoft backar – tar bort sökförslag

Foto: Montage (AP/TT/MICROSOFT)
Expressen testade de svenska söksidorna Bing och MSN, som båda ägs av Microsoft.
Foto: TED S. WARREN / AP / TT NYHETSBYRÅN

Bing och MSN tar bort "förintelsen är en lögn" som förslag när användare söker på "förintelsen är".

De Microsoft-ägda sajterna följer därmed efter Google som tidigare gjort samma förändring.

”När vi får kännedom om automatiska förslag på sökord som står i strid med våra policyer vidtar vi åtgärder för att ta bort dem”, skriver Microsofts kommunikationschef Johanna Snickars i ett mejl.

För att göra det enklare försöker sökmotorerna förutse vad du vill söka efter och föreslår flera ordval med hjälp av automatiserade sökförslag.

Expressen testade de svenska söksidorna Bing och MSN. På sökorden ”förintelsen är” föreslår de som första förslag ”förintelsen är en bluff” och ”förintelsen är en lögn”. Även ”förintelsen ägde aldrig rum” kommer upp. Sökresultaten går direkt till nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida Nordfront.

På sökorden ”förintelsen är” föreslår svenska Bing som första förslag ”förintelsen är en bluff” och ”förintelsen är en lögn”. Även ”förintelsen ägde aldrig rum” kommer upp. Sökresultaten går direkt till nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida Nordfront.
Foto: Faksimil Bing.se
På sökorden ”förintelsen är” föreslår svenska MSN som första förslag ”förintelsen är en bluff” och ”förintelsen är en lögn”. Även ”förintelsen ägde aldrig rum” kommer upp. Sökresultaten går direkt till nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida Nordfront.
Foto: Faksimil MSN.se

På frasen ”holocaust is” föreslår Bing och MSN ”holocaust ist eine lüge” (förintelsen är en lögn, reds. anm.), vars sökresultat går till en tyskspråkig nynazistisk sida.

Flera av varandra oberoende personer testade funktionen vid olika tillfällen och fick samma resultat på sina datorer och mobiltelefoner, även när webbhistorik och cookies hade tagits bort. 

På frasen ”holocaust is” föreslår svenska Bing och MSN ”holocaust ist eine lüge” (förintelsen är en lögn, reds. anm.), vars sökresultat går till en tyskspråkig nynazistisk sida.
Foto: Faksimil Bing.se
Svenska MSN.
Foto: Faksimil MSN.se

Tar bort sökförslagen

På söndagskvällen kom Microsoft Sverige med beskedet att man ska ta bort sökförslagen.

”När vi får kännedom om automatiska förslag på sökord som står i strid med våra policyer vidtar vi åtgärder för att ta bort dem. I det här fallet arbetar vi med att ta bort de föreslagna sökningarna så snart som möjligt”, skriver Johanna Snickars, kommunikationschef på Microsoft i Sverige, i ett mejl.

Expressen testade i helgen även svenska Googles sökfunktioner. På sökorden ”förintelsen är” föreslog sökmotorn som första förslag ”förintelsen är en bluff nordfront” och ”förintelsen är en lögn”. 

Google tog efteråt bort sökförslagen från sina svenska sökresultat med motiveringen att de bröt mot deras policy där det står att nedsättande eller förolämpande sökförslag om exempelvis etniska grupper ska tas bort.

Johanna Snickars, kommunikationschef på Microsoft i Sverige.
Foto: Microsoft/Pressbild

Google har granskats tidigare

Det är dock inte första gången Google granskats på liknande sätt. 

2016 avslöjade brittiska The Guardian att om man skrev ”are jews” i sökrutan så föreslog Google automatiskt ”are jews evil” och länkade till en antisemitisk sida. Skrev man in ”did the holo” föreslog Google ”did the holocaust happen”, och länkade till nynazistiska sidan ”The Daily Stormer” som listade ”10 anledningar till att Förintelsen inte ägde rum”. 

I februari berättade amerikanska Wired att Google efter frasen ”hitler is” bland annat föreslog ”hitler is my hero” som gick till en sida om ”10 anledningar till att Hitler var en av de goda”. 

Google tog då bort sökorden, påtalade att deras algoritmer inte är perfekta och ofta baseras på vad användarna söker efter, men att dessa fall bröt mot sökmotorns policy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.