Det har nu gått fem månader sedan Michelle och Barack Obama flyttade ut från Vita huset. Foto: NAM Y. HUHDet har nu gått fem månader sedan Michelle och Barack Obama flyttade ut från Vita huset. Foto: NAM Y. HUH
Det har nu gått fem månader sedan Michelle och Barack Obama flyttade ut från Vita huset. Foto: NAM Y. HUH
Expresidenten Barack Obama njuter av sin skinnjacka. Foto: JOSE LUIS MAGANAExpresidenten Barack Obama njuter av sin skinnjacka. Foto: JOSE LUIS MAGANA
Expresidenten Barack Obama njuter av sin skinnjacka. Foto: JOSE LUIS MAGANA

Michelles och Baracks nya liv efter Vita huset

Publicerad

Här är Michelle och Barack Obamas nya spontana liv.

Fem månader efter att de lämnade Vita huset har de släppt sina gamla rutiner – expresidenten har till och med rymt:

– Agenterna vände sig om och helt plötsligt var han borta, berättar chefen på en golfklubb där Barack Obama försvann för People.

Det har gått fem månader sen Barack Obama, 55, och hustrun Michelle, 53, lämnade Vita huset med döttrarna Malia Ann, 18, och Natasha, 15. Då hade familjen bott där i åtta år. Amerikanska People berättar nu, via vänner och personer i deras närhet, om makarna Obamas liv efter att Donald Trump tog över hemmet och presidentposten.

Familjen flyttade till stadsdelen Kalorama i Washington DC. I samma stadsdel bor bland andra USA:s nye utrikesminister Rex Tillerson och Donald Trumps dotter Ivanka Trump, med familj. People skriver att Michelle Obama låtit måla sitt kontor i samma färg som hennes gamla i Vita huset hade: Laxrosa.

Och makarna verkar överens: Nu njuter de av livets små saker.

 

LÄS MER: Ivanka Trumps nya hus kostar 134 000 – i månaden 

 

Kontrakt för 500 miljoner

För Michelle Obama kan det handla om att träna spinning, packa sin egen lunch – chilikalkon är favoriten – eller kolla på virala videor. För expresidenten är ett av nöjena hans gamla skinnjacka.

– Tänk dig att ta på en kostym med slips nästan varje dag i åtta år. Jag tror att han njuter av att slippa det, säger Obamas gamla stabschef Anita Breckenridge till People.

Men, små saker är fortfarande rejält stora för familjen Obama. Paret har 20 anställda som jobbar för dem i huset, och de båda uppges ha bokkontrakt värda minst 60 miljoner dollar – motsvarande över 526 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Barack Obamas nya avslappnade stil 

 

"Lite mer normal"

Personer i parets närhet berättar att makarna försöker vara mer spontana.

– Han kunde inte bara säga att "där är Central Park, vi går dit". Det funkade inte så. Det krävde timmar av säkerhets- och logistikplanering, men nu är det inte så längre. Om han vill gå ut och äta middag på en lördag, då krävs det inte timmar av arbete i förväg, säger Anita Breckenridge till People.

– Bubblans gränser har krympt på ett sätt som tillåter honom att vara lite mer normal.

Barack Obama har plockat fram skinnjackan.Foto: JOSE LUIS MAGANA

Allt har expresidenten dock inte kunnat göra igen. Köra bil, till exempel.

– Han har inte kunnat köra än, och kommer förmodligen inte göra det på ett tag. Bubblan finns fortfarande där, men man kan inte underskatta känslan i att inte ha en bilkortege. Det känns nämnvärt mindre, säger Anita Breckenridge.

Barack Obama rymde från agenterna

Personer i parets närhet har fortfarande inte vant sig vid att deras vänner inte är president respektive Första dam, längre. När Michelle öppnar dörren när någon ringt på, eller Barack fumlar med kaffemaskinen, blir de fortfarande förvånade, skriver People.

– Jag ringde på dörren precis som vem som helst, och hon öppnade precis som vem som helst, säger Tina Tchen, Michelle Obamas tidigare stabschef, till People.

Michelle Obama i maj 2017.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

När Barack spelade golf på Hawaii i mars försvann han plötsligt – medvetet – från säkerhetstjänsten. När agenterna inte tittade gick han in i en shop för att köpa plåster tillsammans med golfbanans föreståndare Jim Swieter.

– Säkerhetstjänsten missade det. De vände sig om och helt plötsligt var han borta. Jag fick känslan av att han gillar friheten, säger Swieter.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag