Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelle Obamas tidigare stabschef ingrep i Jussie Smoletts fall

Jussie Smollett på väg till polisförhör på torsdagen.Foto: MATT MARTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Michelle Obamas tidigare stabschef Tina Tchen försökte påverka utredningen om den påstådda hatbrottsattacken mot skådespelaren Jussie Smollett.

Det skriver The Chicago Sun Times.

Jussie Smollett har senare blivit misstänkt för att ha riggat attacken.

Skådespelaren Jussie Smollett, 36, känd för sin roll i tv-serien ”Empire” anmälde i slutet av januari att han blivit attackerad och misshandlad av två maskerade män i centrala Chicago. I samband med attacken ska de ha gjort rasistiska och homofoba uttalanden mot Smollett, som är svart och homosexuell. 

Han uppgav också att gärningsmännen hällt blekmedel över honom och att de talat om MAGA, vilket är en förkortning för ”Make America great again”, president Donald Trumps slogan i valrörelsen.

Misstänks ha riggat attacken

Några veckor senare greps i stället Jussie Smollett själv, misstänkt för att ha iscensatt attacken.

Enligt polisen betalade han två män för att låtsas angripa honom. Motivet ska ha varit att han tyckte att han fick för lite betalt för sin medverkan i tv-serien.

 

 

Försökte påverka utredningen

Tre dagar efter den påstådda attacken försökte åklagaren Kim Foxx övertala den lokale polischefen Eddie Johnson att överlämna brottsutredningen till FBI, det skriver The Chicago Sun Times.

Tina Tchen, i röd klänning, med Michelle och Barack Obama vid Vita huset i februari 2013.Foto: STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE

Åklagarens samtal med polisen skedde efter att hon kontaktats av advokaten Tina Tchen, som var Michelle Obamas stabschef under hennes tid i Vita huset, skriver tidningen, och hänvisar till mejl och meddelanden som Kim Foxx lämnat ut. Tina Tchen skrev till Foxx att Smoletts familj var orolig över hur det gick med polisutredningen.

Tina Tchen gav också åklagarens telefonnummer till en släkting till Jussie Smollett. I samtal med Kim Foxx ska släktingen ha uttryckt oro över att uppgifter från polisutredningen om den påstådda attacken mot Smolett läckte till medierna. Släktningen trodde att en FBI-ledd utredning inte skulle läcka.

Förklarade sig jävig

Kim Foxx skrev sedan i ett meddelande till Tchen:

”Jag övertygade honom om att ta kontakt med FBI och be dem ta över utredningen”.

Till släktingen skrev hon att Johnson hade ställt frågan till FBI.

Chicagopolisens presstalesperson Anthony Guglielmi uppger för The Chicago Sun Times att FBI var inkopplat från början, vilket är fallet i de flesta hatbrottsutredningar. Att ge den federala polisen huvudansvaret för utredningen var dock aldrig aktuellt, enligt Guglielmi.

Samtalen mellan släktingen och Kim Foxx var skälet till att Foxx förklarade sig jävig i den utredning om falskt larm som senare inleddes mot Jussie Smolett.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Smollett anlitat sina bröder för den riggade attacken. Det stämmer inte.