Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Biden nominerad till Demokraternas presidentkandidat

Joe Biden nominerad som presidentkandidat.
Joe och Jill Biden när nomineringen blev klar.
Foto: DNCC / EPA / TT
Michelle Obama hyllade Jill Biden på Instagram
Foto: Michelle Obama / Instagram
Joe Biden och Jill Biden i den stund som pirmärvalskampen vände till Bidens fördel – primärvalet i SOuth Carolina.
Foto: GERALD HERBERT / AP/ TT
Bill Clinton talade till stöd för Biden.
Foto: DNCC / EPA / TT

Joe Biden har formellt nominerats till Demokraternas presidentkandidat av ett nästan enhälligt parti.

Dag två av Demokraternas något annorlunda konvent, på distans på grund av pandemin, är över. Efter en kväll där Michelle Obama höll ett mycket uppmärksammat tal, där hon sågade den sittande presidenten på ett sätt som en före detta första dam aldrig gjort tidigare klev nya talare in i skärmarna.

Men huvudnumret – förutom talet från kandidatens hustru Jill Biden – var den formella nomineringen av Joe Biden som partiets presidentkandidat.

Genom ett så kallat ”roll call” fick samtliga 57 delstater och territorier säga sitt och som vi redan visste uppstod inga problem för Biden. 

– Det här betyder allt för mig mig och min familj. Vi ses på torsdag. Tack, tack, tack, sa Joe Biden från vad som såg ut att vara ett bibliotek.

Även om det var ordentligt nedskalat så syntes en del konfetti och ballonger i lokalen där Biden firade sin nominering tillsammans med sin fru Jill och två av deras barnbarn, till tonerna av Kool & the Gangs ”Celebration”.

Joe Biden gratulerades omedelbart till nomineringen av sin förra chef.

https://twitter.com/BarackObama/status/1295917438249381889

Alexandria Ocasio-Cortez vägrade nämna Biden

Endast två personer – fackmannen Bob King från Michigan och representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez anmälde avvikande åsikt och nominerade – symboliskt – Bernie Sanders. 

Det beror på en regel om att alla primärvalskandidater som får över 300 delegater ska nomineras under konventet och skapade en del förvirring, rapporterar Newsweek.

”Jag blev tillfrågad att nominera Sanders”, skriver Ocasio-Cortez på Twitter och fortsätter: ”Stort grattis till Joe Biden, nu vinner vi i november”

Alexandria Ocasio–Cortez, som liksom Sanders betecknar sig som demokratisk socialist, tal var en tydlig uppmaning till partiet att de ska lyssna på sin vänsterfalang. Hon talade om en rörelse där miljontals människor letar efter en lösning på den ”djupa systemkrisen” i USA och att Sanders var den kandidat som hade ett svar på det.

Texten har förtydligats genom att förklara att Alexandria Ocasio–Cortez nominerade Bernie Sanders på grund av hur nomineringssystemet är utformat.

Se också:

Jill Biden:
Se Michelle Obamas attack under Demokraternas konvent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.