Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelle Obamas glädje över namnändringen

Docenten om statyrivningarna
Michelle Obama gläds åt att Woodrow Wilsons namn tas bort från Princeton University.Foto: YUI MOK / AP/ TT
Denna byggnad, och enhet, heter inte längre Woodrow Wilson School of Public and International AffairsFoto: MEL EVANS / AP/ TT

Michelle Obama gläds åt nyheten att hennes gamla universitet – Princeton – tagit bort president Woodrow Wilsons namn från sina byggnader och sin verksamhet.

”Jag är glad att de gör den här förändringen och ännu mer stolt över de studenter som kämpat för detta i flera år”, skriver Michelle Obama på Twitter.

Princeton University – ett av USA:s mest prestigefulla universitet – tar bort namnet Woodrow Wilson från sin verksamhet. Orsaken som anges: Den gamla presidentens rasistiska åsikter.

Michelle Obama gläds åt sitt gamla universitets åtgärd, skriver hon i en tweet.

”Låt oss hitta sätt att vara mer inkluderande för alla studenter – på Princeton och på alla andra skolor över hela landet”, skriver USA:s tidigare första dam i tweeten.

WIlson var USA:s president 1913 till 1921 – och dessförinnan rektor på Princeton.  I en förklaring till skolans beslut säger nuvarande rektorn:

– Wilsons rasism var tydlig, även mätt med den tidens mått. Han segregerade de federala tjänstemännen, trots att de hade varit integrerade i årtionden. Därmed förde han USA bakåt i dess strävan mot rättvisa.

https://twitter.com/MichelleObama/status/1277671223649075201

Wilson var ”efter sin tid”

Även Monmouth University i New Jersey har tagit bort den i dag kontroversiella presidentens namn från en av sina byggnader.

– Han var efter sin egen tid när det gäller ras, det har många akademiker kunnat konstatera, säger Hettie V. Williams, biträdande lektor i afroamerikansk historia på Monmouth University och en dem som rekommenderade namnändringen.

Kampen för att ta bort namn och statyer av sydstatsrebeller eller andra kontroversiella historiska personer har ökat i samband med protesterna mot polisvåldet i USA. I stater som Florida, Kentucky, South Carolina, Tennessee och Virginia finns exempel på statyer som tagits bort. 

Karin Olsson: ”Krävs en offentlig debatt om detta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.