Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelle Obama: Vita huset var ett fängelse

På Twitter framhäver före detta presidenten Barack Obama vikten av att rösta.
Michelle Obama.
Foto: TERESA CRAWFORD / AP TT NYHETSBYRÅN
Michelle och Barack Obama.
Foto: WALLY SKALIJ/POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vita huset är ett fängelse – ett ganska fint sådant. 

Det säger förra presidentfrun Michelle Obama i en intervju i ”The Ellen show”, där hon berättar om när hon försökte springa ifrån vakterna för att ta sig ut. 

– Vakterna ropade på hjälp och sa ”Hon försöker fly”.

Michelle Obama är inte den första hyresgästen i Vita Huset som känt att den strikta säkerheten kring presidentfamiljerna kan kännas hård. För några år sedan var tidigare presidenten Bill Clinton inne på samma spår. 

– Jag vet inte om det är den finaste hyresrätten i USA eller fängelsesystemets stora kronjuvel. 

För Michelle blev säkerheten särskilt påtaglig vid ett tillfälle 2015. Det var precis när Högsta domstolen hade beslutat att legalisera homoäktenskap i alla USA:s stater.

För att fira beslutet, som Barack Obama och demokraterna hade drivit fram till beskedet, lät man Vita Huset lysas upp i regnbågsfärger. 

Jagades av massan

Michelle Obama berättar i intervjun att det utanför hade samlats en folkmassa som hon och dottern Malia ville gå ut till för att möta – men då tog det stopp. 

– Vi försökte ta oss ut ur Vita Huset och insåg att det inte var så lätt – men vi var fast beslutna, säger hon och berättar vad hon sa till dottern. 

– Jag sa att vi inte skulle lyssna på någon. ”Vi skulle gå ut genom dörren, du och jag”. 

Michelle berättar i intervjun att det står vakter utanför avdelningarna i huset, och att de viskar familjemedlemmarnas kodnamn när de passerar. Och vakterna blev rejält förvirrade när Michelle och Malia plötsligt började springa. 

– Så vi springer nerför trappan och du kan se att vakten tänker, varför springer de? Han vet inte riktigt vad han ska göra så han börjar följa efter oss.

Ändrade sig efter vaktens ord

– Vi kommer ner till ytterdörren som är låst. Nu är det många människor bakom oss. Varken uniformerade poliser eller chefsvakten vet vad de ska göra. 

Michelle ändrar dock sig när chefsvakten säger: 

– Frun, om du går ut kommer du att möta tv-kameror som sänder ut till hela landet. 

Och det var inte riktigt enligt plan, berättar Michelle Obama i intervjun. 

– Jag stod där i bara avklippta shorts och t-shirt utan skor på, inget smink och tänkte ”hmm”, och svarade: ”Du har en poäng”. 

Förra presidenthustrun talade på demokraternas konvent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.