Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bernie Sanders varning till sina egna supportrar

Michelle Obama talar på Demokraternas konvent.
Foto: HAU DINH / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris, Demokraternas vicepresidentkandidat.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris utsågs nyligen till Joe Bidens vicepresidentkandidat.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Eva Longoria öppnar och leder konventets första dag.
Foto: Expressen TV
Bernie Sanders höll ett brandtal riktat mot Donald Trump.
Foto: Expressen TV
Michelle Obama avslutade första kvällen av konventet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Demokraternas konvent inleddes natten till tisdag. 

I ett allvarstyngt tal uppmanade Bernie Sanders sina supportrar att glömma det som varit – och att gå och rösta på hans forna rival.

– Det här är det viktigaste valet i vår moderna historia, sa Sanders.

Demokraternas fyra dagar långa konvent har inletts. Efter en vår och sommar av coronakris och oroligheter till följd av protesterna mot rasism och polisvåld är temat för konventet enighet – genom parollen ”We the People” (Vi, folket).

På grund av coronapandemin hålls konventet inte som planerat på plats i Milwaukee i Wisconsin. I stället framträder talarna på distans från olika platser runtom i landet. Det blir inga folkmassor och mycket är förinspelat.

Sanders brandtal under konventet

Bland talarna fanns New Yorks guvernör Andrew Cuomo, som talade om Covid-19 – och om hur New York drabbades hårt men tog sig ur sin svåra situation med hjälp av resten av landet. Men han tackade inte den sittande presidenten. 

– Viruset attackerar när kroppen är svag och inte kan försvara sig. De senaste åren har USA:s politiska fibrer varit svaga. Bara en stark kropp kan kämpa mot viruset och vi har blivit svagare de senaste åren, sa Cuomo.

Bidens tuffaste rival i primärvalen, Bernie Sanders, fortsatte med ett riktigt brandtal. För Joe Biden, men framför allt mot Donald Trump. Agendan var tydlig: Att se till att hans supportrar inte blir soffliggare i valet och vänder den gamla rivalen ryggen, som en del av hans följe gjorde mot Hillary Clinton 2016.

– Det här är det viktigaste valet i vår moderna historia. Vi behöver Joe Biden, sa Sanders och varnad för att vägen mot auktoritarianism inte får fortsätta.

– Alla som stöttade mig 2016 och i år, tack för ert förtroende. Men om Trump väljs igen är allt det vi kämpat för och uppnått i fara, fortsatte han.

Han förklarar sedan för sina supportrar att även Biden har en agenda med höjda minimilöner, underlättade regler för facket, föräldraledighet och klimatkamp genom ren energi.

– Vår demokrati, ekonomi och planets framtid står på spel. Rösta på Joe Biden.

Avslutningstal på torsdag

Konventet avslutas på torsdag med att Joe Biden formellt accepterar partiets presidentkandidatur och håller sitt stora avslutningstal.

Biden befinner sig under konventet i sin hemstad Wilmington i Delaware tillsammans med vicepresidentkandidaten Kamala Harris.

De flesta talen kommer att vara korta, i genomsnitt ett par minuter. Men både Michelle Obama och Kamala Harris – som talar på onsdag – får mer utrymme.

Se mer: 

Senatorn från Kalifornien ska vinna valet för Demokraterna – det här är Kamal Harris

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.