Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelle Obama föreslås bli HD-domare efter Ginsburg

Maktkampen efter ikoniska Ruth Bader Ginsburgs död
Michelle Obama föreslås bli ny HD-domare.Foto: HAU DINH / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden uppmanas nominera Michelle Obama till att bli ny HD-domare.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

När Ruth Bader Ginsburg dog vid 87 års ålder utlöste det omedelbart en politisk strid om vem som ska ersätta henne som HD-domare.

Nu har ett nytt och oväntat namn förslagits: Michelle Obama.

”Hon är unikt kvalificerad att fylla den stol som kommer att ärva Ginsburgs ideal”, skriver Roger House, professor vid Emerson College i Boston, i en debattartikel i The Hill.

Ruth Bader Ginsburg avled nyligen i cancer efter att ha varit domare vid USA:s högsta domstol i 27 år. Hennes sista önskan var att hon inte skulle ersättas förrän en ny president hade svurits in. Efter dödsbudet sade republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell dock att han har för avsikt att omgående låta senaten rösta om en ny HD-domare så snart Trump har nominerat en kandidat.

Han fick mothugg direkt av demokraternas presidentkandidat Joe Biden:

– Låt mig vara tydlig med att det inte finns någon tvekan om att väljarna utser presidenten och presidenten utser domaren, sade Joe Biden enligt The Hill.

Amy Coney Barrett, Britt Grant, Amul Thapar och Steve Colloton har nämnts som möjliga nya HD-domare – men nu föreslås även världens mest beundrade kvinna.

HD-domaren Ruth Bader Ginsburg har dött.Foto: DOUG MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Det måste bli en kvinna som personifierar drömmen”

Professor Roger House riktar sig till Joe Biden i en debattartikel i The Hill och uppmanar honom att nominera Michelle Obama, fru till före detta presidenten Barack Obama, till att bli nästa HD-domare.

”Det skulle vara extremt dåraktigt av Biden-kampanjen att missa denna historiska möjlighet”, skriver House.

Han hävdar att personen som nomineras till HD-domare måste vara någon som är passionerad kring arbetet för rättvisa för alla oavsett hudfärg och kön med tanke på den senaste tidens turbulenta protester i USA.

”Det måste bli en kvinna som personifierar drömmen som medborgarrättsrörelsen innebär. Den personen är landets före detta första dam Michelle LaVaughn Robinson Obama. I en nation som nu präglas av protester för jämlikhet är hon bäst positionerad att symbolisera de färgade amerikanernas potential”, skriver House. 

Michelle Obama växte upp i en fattig familj men tog juristexamen på Harvard Law School 1988 och jobbade därefter vid en advokatfirma i Chicago. Som rikets första dam hade hon en framträdande roll i bland annat kampen för kvinnors och HBTQ-personers rättigheter samt ungas rätt till utbildning.

”Biden-kampanjen måste inse att nomineringen av Michelle Obama skulle väcka entusiasm bland färgade och kvinnor”, skriver House.

LÄS MER:

Maktkampen efter Ruth Bader Ginsburgs död

LÄS MER:

Ikonisk HD-domare död – sista önskan var om Trump

LÄS MER:

Hon hyllas världen över: ”En hjälte”

Ruth Bader Ginsburg har avlidit – så var hennes liv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.