Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot Michelle Obama: ”Sliskig dollarslukning”

Michelle Obama tillsammans med Oprah Winfrey på scen i Chicago. En bra biljett kostade en rejäl slant. Foto: NIMA TARADJI / POLARIS POLARIS IMAGES
Michelle Obamas självbiograf kom ut i veckan. Den är upptryckt i tre miljoner exemplar. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA EPA

Michelle Obama tjänar stora pengar på sin självbiografi och bokturné.

Det väcker kritik hos en del.

Hon beskylls för hyckleri och pengagirighet.

Michelle Obamas självbiografi ”Min historia” kom ut i veckan och bokförlaget Penguin Random House ser fram emot en bästsäljare.

Det behövs. Barack och Michelle Obama uppges i amerikanska medier ha fått ett förskott på 65 miljoner dollar (över 600 miljoner kronor) för att skriva varsin bok.

Boken är upptryckt i tre miljoner exemplar och har hittills översatts till 31 olika språk, däribland svenska.

 

Publiceringen i veckan blev också starten på en bokturné i megaformat. Michelle Obama uppträder på stora arenor i tio amerikanska städer - plus London och Paris - tillsammans med moderatorer och gäster som Oprah Winfrey och Reese Witherspoon.

Lockade 14 000 till premiären

Premiären ägde rum i Chicago, Michelle Obamas hemstad, på Union Center inför en betalande publik på cirka 14 000 personer.

Över 14 000 var på plats i Union Center, Chicago för att se Michelle Obama prata om sin nya bok. Foto: NIMA TARADJI / POLARIS POLARIS IMAGES

De billigaste biljetterna kostade motsvarande cirka 260 kronor, men de såldes slut på fem minuter när de lades ut till försäljning i september. De som kom lite senare fick lägga ut betydligt mer. De dyraste biljetterna kunde kosta motsvarande 28 000 kronor.

Det är bland annat detta som krönikören Maureen Callahan på New York Post reagerat mot. Hon beskyller Michelle Obama för att vara ”bara ännu en guru till salu” i en skarpt kritisk krönika.

9 000 kronor - fick inte ens en bok

Hon noterar att när hon sökte en biljett, fem dagar efter att de släppts så kostade den billigaste hon kunde hitta nästan 9 000 kronor. Och då ingick inte ens en bok eller t-tröja.

”Det enda privilegiet var att få sitta på en obekväm stol i tre timmar medan Michelle Obama ägnade sig åt den typ av sliskig dollarslukning/ego självsmek som normalt Hillary Clinton ägnat sig åt.”