Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Michaela efterlyste sin vän – timmar senare kom svaret

Michaela efterlyste bonussystern Sofie – efter 14 år. Foto: Privat
Bara några timmar efter efterlysningen fick hon ett oväntat svar. Foto: Privat

Michaela Björklundh, 23, kunde inte sluta tänka på bonussystern som gled ifrån familjen för 14 år sedan.

Som en sista chansning la hon ut en efterlysning på Facebook.

Två timmar senare fick hon svaret hon inte hade väntat sig.

– Det är så sjukt! Jag blev så berörd att jag började storgråta, säger Michaela.

De klädde ut sig till påskkärringar och rände runt i området och plingade på dörrar. Eller ja, det var främst Sofie Ljungberg som stod för plingandet eftersom hon var yngst.

De lekte med My little pony-figurerna och berättade spökhistorier sent in på natten i det skogsbeklädda området i Bollnäs.

Michaela Björklundh, 23, minns den där idylliska tiden när hon som åttaåring plötsligt fick bonussystern Sofie.

– Min pappa träffade Sofies mamma och hon blev som en lillasyster direkt. Vi åkte till dem i Örebro ofta och tillbringade mycket tid tillsammans. Jag och Sofie fick väldigt starka band till varandra, säger Michaela.

– Jag var dock lite orolig för att hon skulle förstöra mina My little pony-hästar. Hon var lite hårdhänt, fortsätter hon och skrattar.

Sofie Ljungberg blev en del av Michaelas familj. Foto: Privat

Tiden då Michaela och Sofies familjer slogs samman blev kort, men intensiv. Minnena flyter ihop lite, förklarar Michaela, men hon glömmer aldrig hur det slutade.

Efter ett år tillsammans med Michaelas pappa somnade Sofies mamma in efter en tids sjukdom. Eftersom de nyblivna bonussystrarna inte var knutna till varandra biologiskt gled de så småningom åt olika håll.

Michaela Björklundh saknar barndomstiden med sin bonussyster. Foto: Privat

Nu är Michaela 23 år gammal. Hon har tänkt på Sofie i över 14 år – full av saknad efter tiden de hade tillsammans som systrar.

– Jag har försökt hitta henne i hur många år som helst. Sökt på Facebook, googlat, gjort efterforskningar ... men jag har inte kommit någonstans, säger hon.

Hon fick ett tips om att lägga ut en efterlysning på Facebook. Det fick bli ett sista tappert försök att hitta Sofie, tänkte Michaela.

– Jag tänkte ”jag försöker väl då”. Och det gick så fort. Jag fick sån bra respons. 

”Jag började storgråta”

Bara några timmar senare kom en tydlig ledtråd. En kvinna hörde av sig till Michaela som kände igen beskrivningen och tipsade om en kille som hon trodde var Sofies bror.

Hon hade rätt.

– Jag gick igenom hans vänner på Facebook och så hittade jag henne där. Det var hon.

Sofia blev överlycklig när hon såg efterlysningen. Foto: Privat

Sofie Ljungberg hade inte kvar samma efternamn som när de växte upp, vilket hade försvårat sökinsatsen. Men nu fanns hon där på mobilskärmen – mitt framför Michaela.

Efter 14 års sökande och längtan.

– Det är så sjukt! Jag blev så berörd att jag började storgråta när vi hördes. Hon sa ”åh, jag minns dig, jag vet vem du är!”. Det var så häftigt.

”Har tänkt på dem i alla år”

Sofie Ljungberg, som i dag är 20 år och bor i Örebro, minns allting väl. Leksakerna, spökhistorierna, påskkärringarna. Särskilt minns hon bandet mellan henne och sin bonussyster, berättar hon.

– När min mamma dog kom jag bort från dem och hamnade hos min moster. Det var en jobbig period, jag var sju år och hade inga föräldrar. Jag tappade kontakten med Michaela och hennes familj och livet gick vidare, men jag har tänkt på dem i alla år, säger hon.

– Vi var ju som en enda familj.

Nu ser Michaela fram emot att träffa sin bonussyster – efter 14 år. Foto: Privat

Det var häromdagen som hon blev upplyst om Michaelas inlägg på Facebook.

– Det kändes jätteknasigt, haha! Jag vet inte vad jag ska säga. Det senaste året har det hänt mycket i mitt liv och jag har inte tänkt på det här så mycket. Så när jag såg det här blev jag så lycklig. Jag har så mycket fina minnen från den här tiden. Inte trodde jag att någon skulle leta efter mig.

Ska träffas i sommar

Nu planerar Sofie och Michaela att ses och bygga upp en relation igen.

– Vi har ju 14 år att ta ikapp här nu. Alla fina minnen kommer väckas till liv igen. Vi har förändrats så mycket och nu blir det som att vi får börja om igen. Vi älskade ju varandra som barn, säger Sofie.

– Det känns jättekul! Det börjar lite om på ruta ett, men jag känner fortfarande att hon är min försvunna lillasyster som jag får lära känna igen, instämmer Michaela och fortsätter:

– Jag vill verkligen tacka för den stora responsen som jag fick på min efterlysning på Facebook. Så många engagerade sig och berördes av inlägget. Ett hjärtligt tack. Utan er skulle jag inte ha hittat henne.