Olle Bengtzon-priset delas ut av Arwidssonstiftelsen till en journalist som granskat samhällsbyggandet och dess konsekvenser. Det handlar om någon som följt i Expressens legendariske bostadsreporter, Olle Bengtzons, fotspår.
Och i år är det Expressens Michael Syrén som tar hem priset.
– Det är väldigt kul eftersom jag skriver så mycket om bostäder. Sedan är det extra roligt att det är i Olle Bengtzons anda, säger han.
Juryns motivering
”Det här är kvällstidningsjournalistik när den är som allra bäst. Att Olle Bengtzons egen tidning nu plockar upp handsken och gör det vinnande jobbet gör oss extra glada. Ekonomireportern Michael Syrén väljer att gräva vidare i kända avslöjanden om renovräkning, på ett sätt som bara en bra kvällstidningsredaktion kan göra.
Han frilägger nya lager, ställer fler frågor och kombinerar ekonomi- och bostadsfrågor på ett sätt som är angeläget för alla och det personliga tilltalet är både inkluderande och folkbildande.
Det är inte självklart, ens för en redaktion med stora resurser, att gräva i det här området och vi hoppas att många runt om i landet låter sig inspireras av det stora genomslaget i denna pedagogiska och envisa granskning av vansinnet kring fastighetsbolagens miljardvinster.”
Hyresvärdar blev miljardärer
I flera reportage har Michael Syrén granskat Allbolagens effekter under den rådande bostadsbristen. Lagen gjorde det möjligt för privata fastighetsägare att förhandla hyror på samma villkor som kommunala bostadsföretag.
Bland de som gjorde vinst på ändringen finns tidigare S-toppen Ilija Batljan, som blev miljardär på att renovera lägenheter och höja hyrorna. Hyresgästerna som inte längre hade råd fick flytta – det som kallas för renovräkning.
Storägarna i fastighetsbolagen Wallenstam och Stena Fastigheter AB tjänade också på metoden. Det handlar om frikyrkopastorn Agneta Wallenstam och den katolska prästen Stefan Olsson.
I reportageserien finns även granskningen om ”Kungen av Rinkeby”. Affärsmannen Mikael Andersson tjänade en miljard kronor på att sälja hyresfastigheter i miljonprogrammet till Donald Trumps vän och rådgivare, Stephen Schwarzman.
– Det här är ett ämne som ständigt är aktuellt. Det finns ingen större affärsrisk för fastighetsbolagen att köpa hyresbostäder. Räntorna är låga och det råder stor bostadsbrist. Vad har de boende för alternativ om de måste bo i en storstad och inte har pengar att köpa en bostadsrätt eller ett hus?, säger Michael Syrén.
”Glad och stolt”
Han lovordar också kollegernas arbete med redigeringen av serien, och grävchefen Christian Holméns stadiga hjälp.
– Det gör mig glad och stolt att Michael Syrén prisas för den här granskningen av hur hyresrätter i utsatta områden blivit en handelsvara på en ganska brutal marknad. Här visade han verkligen prov på sitt mästerskap, tuff granskning av ekonomiska makthavare i ögonhöjd med läsarna och tittarna, säger Christian Holmén om priset.
Olle Bengtzon
Samhällsreportern Olle Bengtzon var verksam under andra hälften av 1900-talet och arbetade framför allt hos Expressen. Han skrev om arkitektur och samhällsbyggnad på ett sätt som skapade förståelse och engagemang hos den breda allmänheten. Särskilt kritisk var Bengtzon mot det han kallade för ”omänskliga förorter” som byggdes under 60- och 70-talet. Han prisades flera gånger för sin journalistik, däribland med Stora journalistpriset 1971 tillsammans med Bo Carlson vid Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.
Olle Bengtzon-priset, om 75 000 kronor, delas ut av Arwidssonstiftelsen. Det går till en journalist som följt i han spår och som beskrivit, granskat och ökat intresset om samhällsbyggnad, bostadsfrågan, stadsplanering och ekonomin kring ämnena.