Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michael satt oskyldigt dömd för mord i 25 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Michael Morton tillbringade 25 år i fängelse - oskyldigt dömd för mord.
Foto: Jay Janner/AP

Michael Morton, 59, satt i fängelse i 25 år för mordet på sin fru. Men för två år sedan släpptes han fri efter att DNA bevisat att han var oskyldigt dömd.

Nu har en annan man dömts för brottet.

– Det är blandade känslor. Det går inte att fira och det är inte en glad dag. Men det finns en känsla av "åh, äntligen", säger Michael Morton till till San Angelo Standard Times.

Mark Norwood
Foto: Foto: AP

Det var nya DNA-bevis som gjorde att Morton kunde bli frikänd. Efter 25 år i fängelse släpptes han fri 2011. Samma bevis har nu även gjort att en annan man, 58-årige Mark Norwood, kunde dömas. 

Norwood, som beskrivs som en drivande hemlös, fick livstids fängelse med möjlighet till villkorlig frigivning om 15 år. En dom som varken hans familj eller advokater tyckte var rättvis.

– Jag känner hans karaktär. Han har haft ett intressant familjeliv. Han har alltid varit snäll mot djur och mot de flesta människor. Vi blir alla arga. Han har haft ett hårt liv, säger mamman Dorothy Norwood till San Angelo Standard Times.


Mordoffret Christine Morton och hennes treårige son Eric.
Foto: Foto: Reuters

Systern hävdar att nytt fel begåtts

Mark Norwoods syster menar att den nya domen inte är rättvis och att den bara upprepar historien där ytterligare en oskyldig människa fått fängelse. Norwoods försvarsadvokater anser också att det inte finns någon möjlighet att avgöra när det DNA som hittades på en sjal, som ingår i bevismaterialet, vid mordplatsen hade kommit dit. De menade också att det inte fanns några bevis för att Mark Norwood ens hade varit i huset där mordet ägde rum.

– Fakta matchar inte historien, säger försvarsadvokaten Ariel Payan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.