Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michael polisanmäler mynt-konstnären

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Michael Garderud polisanmälde konstnären Karl Fredrik Mattsson för de falska enkronorna.
Foto: Privat

Texten ”Vår horkarl till kung” tryckt på enkronor blev för mycket för Michael Garderud, 51.

Nu har han polisanmält upphovsmannen Karl Fredrik Mattsson.

– Jag ville ge igen med samma mynt, säger en upprörd Michael Garderud.

Det var i juni som det första nidmyntet blev känt i Sverige. En dam berättade att hon hittat ett mynt med orden ”Vår horkarl till kung” istället för ”Sveriges konung”. Sedan dess har det spekulerats kring vem som gjort det och andra mynt som medierna rapporterat om – och varför.

I onsdags gick upphovsmannen, copywritern Karl Fredrik Mattsson, ut på en presskonferens och visade en trettio minuter lång film om konstprojektet där han frågar sig om det han gjort är brottsligt och ifall någon blir sårad.

"Ge igen med samma mynt"

Dagen efter lyfte Michael Garderud från Mölndal telefonen och ringde polisen. Han gjorde en anmälan om falskmynteri mot upphovsmannen.

– Jag ville ge igen med samma mynt för jag tyckte att det var fult gjort.

Han är upprörd och arg över tillgreppet som han menar bara gjorts för att smäda kungen.

– Jag tycker att kungen och kungahuset gör sitt jobb och representerar Sverige på ett bra sätt. Man kan skämta om kändisar men det finns gränser. Det här är förtal, säger han.

Michael Garderud vill sätta ner foten och hoppas att fler kommer polisanmäla konstnären.

– Helst hade jag velat att kungen själv skulle anmäla honom. Jag vet inte om man kan bli fälld för falskmynteri men det var det enda jag kunde anmäla honom för. Men förtalet är värre.

Copywritern Karl Fredrik Mattsson som gjort konstverket berättade på presskonferensen tidigare i veckan att han varit beredd på åtal. Men när Expressen når honom vill han inte kommentera polisanmälan.

– Jag ställer inte upp på någon intervju, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.