Michael Garderud polisanmälde konstnären Karl Fredrik Mattsson för de falska enkronorna. Foto: Privat
Michael Garderud polisanmälde konstnären Karl Fredrik Mattsson för de falska enkronorna. Foto: Privat

Michael polisanmäler mynt-konstnären

Publicerad

Texten ”Vår horkarl till kung” tryckt på enkronor blev för mycket för Michael Garderud, 51.

Nu har han polisanmält upphovsmannen Karl Fredrik Mattsson.

– Jag ville ge igen med samma mynt, säger en upprörd Michael Garderud.

Det var i juni som det första nidmyntet blev känt i Sverige. En dam berättade att hon hittat ett mynt med orden ”Vår horkarl till kung” istället för ”Sveriges konung”. Sedan dess har det spekulerats kring vem som gjort det och andra mynt som medierna rapporterat om – och varför.

I onsdags gick upphovsmannen, copywritern Karl Fredrik Mattsson, ut på en presskonferens och visade en trettio minuter lång film om konstprojektet där han frågar sig om det han gjort är brottsligt och ifall någon blir sårad.

"Ge igen med samma mynt"

Dagen efter lyfte Michael Garderud från Mölndal telefonen och ringde polisen. Han gjorde en anmälan om falskmynteri mot upphovsmannen.

– Jag ville ge igen med samma mynt för jag tyckte att det var fult gjort.

Han är upprörd och arg över tillgreppet som han menar bara gjorts för att smäda kungen.

– Jag tycker att kungen och kungahuset gör sitt jobb och representerar Sverige på ett bra sätt. Man kan skämta om kändisar men det finns gränser. Det här är förtal, säger han.

Michael Garderud vill sätta ner foten och hoppas att fler kommer polisanmäla konstnären.

– Helst hade jag velat att kungen själv skulle anmäla honom. Jag vet inte om man kan bli fälld för falskmynteri men det var det enda jag kunde anmäla honom för. Men förtalet är värre.

Copywritern Karl Fredrik Mattsson som gjort konstverket berättade på presskonferensen tidigare i veckan att han varit beredd på åtal. Men när Expressen når honom vill han inte kommentera polisanmälan.

– Jag ställer inte upp på någon intervju, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag