Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michael hölls som slav av asfaltsläggare – i 26 års tid

Hölls fången. Michael Hughes hölls som slav av kriminella asfaltläggare. Han tvingades bo i ett skjul, äta matrester, slåss mot andra slavar och arbeta över 14 timmar om dygnet – i 26 års tid. Bild från annat tillfälle.
Foto: MATEJ KASTELIC/COLOURBOX
Polismästare Paul Griffiths berättar att Michael idag lever under ny identitet. "Han klarar sig bra", säger Griffiths.
Foto: Polisen

Michael Hughes hölls som slav av kriminella asfaltläggare.

Han tvingades bo i skjul, äta matrester, slåss mot andra slavar och arbeta över 14 timmar om dygnet – i 26 års tid.

Nu har fyra män från samma familj dömts till fängelse för att ha hållit honom fången, samtidigt som Michael Hughes tvingas leva under ny identitet för att inte bli kidnappad på nytt.

– De kontrollerade honom genom hot och våld, säger polismästare Paul Griffiths.

De engelsktalande hantverkarna återvänder till svenska villaområden varje sommar och erbjuder sig att lägga om asfalten på folks uppfarter och liknande byggarbeten.

Men många gånger handlar det om rena bedrägerier och ofta finns det en kriminell organisation i bakgrunden.

I Storbritannien har walesisk polis under flera år arbetat med "Operation Imperial" där man specifikt fokuserat på att kartlägga resandefolket, en etnisk folkgrupp med irländska rötter, där många personer livnär sig på bygg- och asfaltarbeten.

Polisoperationen har avslöjat flera skakande fall där människor hållits som slavar av kriminella gäng.

Ett av de mest uppmärksammade gäller Michael Hughes.

Ville skapa ett bättre liv

Han var 18 år gammal när han 1988 lämnade skotska Aberdeen för Cardiff i Wales, i hopp om att hitta arbete och skapa sig ett bättre liv efter att ha flyttat runt mellan flera fosterboenden under uppväxten.

På vandrarhemmet kom han i kontakt med en grupp människor som erbjöd honom byggarbete, några månader senare blev han lovad bättre betalt och egen bostad av Patrick Joseph Connors som drev en asfalt- och byggfirma.

Det blev starten på en 26 år lång mardröm.

Tvingades att slåss

Michael Hughes togs som slav av familjen Connors och tvingades att bo i ett skjul som var drygt en meter brett utan el och rinnande vatten. Han fick familjens överblivna matrester att äta, var tvungen att jobba upp mot 16 timmar om dygnet med asfaltarbete och hetsades att slåss mot andra slavar.

– De stod bara bredvid och skrattade och sa "Titta på min lodis, han är mycket bättre än din lodis" och så blev den andra killen antingen nedslagen eller tillbakaknuffad in i slagsmålet, säger Michael Hughes i en exklusiv intervju med Sunday Times.

Han försökte fly tillbaka till Skottland vid ett tillfälle men då letade hans slavdrivare upp honom och förde tillbaka honom till mardrömmen i Cardiff.


LÄS MER: Här bor de kriminella asfaltläggarna – lever lyxliv på Irland 

Räddad för tre år sedan

Räddningen kom för tre år sedan när Michael Hughes, då 44 år gammal, fick kontakt med walesisk polis i samband med deras "Operation Imperial".

– Uppenbarligen var vårt fokus under utredningen kriminella från resandefolket som misshandlade och utnyttjade utsatta vuxna. Vi fick mycket information som ledde oss till ett antal offer, bland annat fallet som rör Michael Hughes, säger Paul Griffiths.

Han är polismästare i Wales och den som drog i gång och ledde operationen. Paul Griffiths beskriver hur förövarna lyckades behålla offren i sitt våld:

– Det som sker vid modernt slaveri är att det finns ett antal olika sätt att kontrollera individer psykologiskt. När du har någon som är väldigt svag behöver du inte göra mycket för att kontrollera dem. I Michael Hughes fall handlade det om att han var en duktig arbetare så de gav honom lite pengar, sen kontrollerade de honom genom hot och våld.

Paul Griffiths ledde Operation Imperial
Foto: Polisen

Slavliknande villkor

Expressen har tidigare skildrat resandefolket, travellers, i irländska staden Rathkeale varifrån många kriminella asfaltläggare kommer.

Travellers har funnits på Irland i flera hundra år med en egen kultur och egna vanor, men i dag bor stora grupper även i Storbritannien, USA och Australien. Omkring 36 000 människor på Irland tillhör resandefolket, enligt de senaste siffrorna från All Ireland Traveller Health Study (2010). Studien visar även att de är en av de mest marginaliserade grupperna i det irländska samhället och brottas med en arbetslöshet på 84 procent, situationen är liknande för de delar av folkgruppen som bor i andra länder.

Slavliknande villkor. Patrick Lynch arbetade som asfaltläggare, och beskriver de ibland slav­liknande arbetsvillkoren.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Patrick Lynch, en ensamstående tvåbarnspappa som är uppväxt i Rathkeale, berättade hur han i sin ungdom arbetade som asfaltläggare tillsammans med resandefolket. Han beskrev även de ibland slavliknande arbetsvillkor som resandefolket tvingade sina undersåtar att jobba under.

– Mig behandlade de okej eftersom jag också kommer från Rathkeale så de träffar mig när de är hemma, men många andra behandlas fruktansvärt illa, säger Patrick Lynch.

Flera av de personer som höll Michael Hughes och ytterligare en man som slavar ställdes inför rätta i Wales i augusti förra året. Fyra familjemedlemmar – Patrick Joseph Connors, hans son Patrick Dean Connors, brorsonen William Connors och svärsonen Lee Carbis – dömdes till fängelse för brotten.

Patrcik Joseph Connors, Patrick Dean Connors, William Connors och Lee Christopher Carbis dömdes för brottet
Foto: Polisen i Gwent

Lever under ny identitet

I dag lever Michael Hughes under ny identitet och deltar i ett av polisens vittnesskyddsprogram, för att förhindra att hans tidigare slavdrivare ska hitta honom.

– Jag har inte tillåtelse att avslöja vad som hänt Michael Hughes, han har många saker han måste bearbeta efter att ha varit under deras kontroll i 26 år, men han klarar sig bra, säger Paul Griffith.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.