Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michael drack vatten med arsenik – i 13 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Michael Hoerschelmann, 71, drack närmare tre liter vatten per dag med höga halter arsenik.
Foto: Karin Wrigfors
Huset han hade köpt var gammalt och vatten fick Michael från en egen brunn. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Emy Krüger
Michael Hoerschelmann bosatte sig i lilla Björköby, mellan Eksjö och Vetlanda.

I mer än ett decennium drack Michael Hoerschelmann, 71, närmare tre liter vatten per dag.

Det han inte visste var att varje liter gjorde hans tillstånd sämre och sämre.

Vid en mätning visade det sig nämligen att vattnet innehöll höga halter arsenik.

– Giftinformationscentralen trodde att jag var hemmahörande i Bangladesh när de såg testerna, säger Michael Hoerschelmann.

Det svenska kapitlet i Michael Hoerschelmanns liv började för drygt 16 år sedan.

Strax innan millennieskiftet bestämde han sig för att flytta från Hamburg i Tyskland till Sverige. Allt för att komma närmare familjen som bodde här sedan tidigare.

Han lämnade storstadslivet bakom sig och bosatte sig i lilla Björköby, mellan Eksjö och Vetlanda.

– Det var mitt livs bästa beslut. Jag har blivit accepterad här och jag trivs med att bo nära sjön, säger Michael, vars historia först berättades i Smålands Dagblad.

Märkte aldrig någonting

Huset han hade köpt var gammalt, närmare 45 år gammalt, och vatten fick Michael från en egen brunn. När han en dag, för två år sedan, såg en annons i tidningen om vattenfilter tänkte han att det kunde vara en bra idé.

När ett sådant filter ska installeras gör företaget alltid ett test av vattnet i brunnen. När testresultatet kom tillbaka kunde varken Michael eller företaget tro sina ögon.

Vattnet från brunnen innehöll skyhöga halter av arsenik, närmare 180 mg per liter.

– Under 13 år hade jag inte märkt någonting. Arsenik är ett smaklöst ämne och får man i sig det via vatten så sätter det sig i kroppen, man blir inte akut sjuk, säger Michael.

Akutbesök på sjukhuset

Ända sedan han flyttade till Sverige hade Michael varit förskonad från sjukdomar. Men strax innan han fick det chockerande beskedet om sitt förgiftade vatten hade han börjat känna sig konstig.

Och när läkarna fick höra om det förgiftade vattnet kunde de knappt tro sina öron.

– De gjorde flera tester, men kom fram till att de inte kunde göra något åt förgiftningen, det enda man kunde göra var att lindra symptomen, säger Michael.

I dag är hans tillstånd svajigt.

Så sent som för en vecka sedan blev han inlagd på sjukhuset, och under de senaste två veckorna har han tvingats kontakta akutmottagningen vid fem tillfällen.

Tidigare var Michael rörlig och aktiv, men efter att hälsoproblemen började har han tappat 14 kilo i vikt och han lider i dag av svåra koncentrationsproblem.

Fler hushåll testades

Efter att Michaels fall uppdagades har kommunen gjort flera tester av vattnet i området.

Men några fler spår av arsenik har inte gått att finna.

– 30-40 hushåll har fått sitt vatten testat, men det har inte funnits några spår av arsenik eller andra gifter, säger Michael.

Han har nu övergått till vatten från en annan brunn som ligger under garaget. Där har vattnet blivit godkänt av kommunen.

Men spåren av arsenik försvinner inte ur Michaels kropp. Läkarna har inga svar utan behandlar bara de symtom förgiftningen för med sig.

Michael själv är dock varken arg eller bitter. Han har i stället valt att fortsätta njuta av livet i de småländska skogarna.

– Det var min dotter som övertalade mig att vi skulle flytta till Sverige, och det är inget jag ångrar. Jag är fortfarande glad att jag köpte det här huset, trots det som har hänt, säger han.

Arsenik

Arsenik är ett grundämne, ett halvmetalliskt sådant, som är mycket giftligt.

Idag används det framför allt som insektsgift eller bekämpningsmedel, men tidigare har det även använts inom industrin. På senare år har många företag dock valt att gå över till mindre miljöfarliga alternativ.

Eftersom arsenik finns i jordskorpan kan det hamna i dricksvatten, men det kan även hittas i diverse livsmedel vilket är ett problem på många ställen runtom i världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.