Michael Boatwright: Jag minns ingenting

Ingela Mauritsson har berättat att hon var nära vän med Michael Boatwright. Foto: Privat

PALM SPRINGS. Dagens snackis i USA är amerikanen Michael Boatwright, 61, som vaknade upp på akutmottagningen i Kalifornien - och bara pratade svenska.

Han säger sig vara övertygad om att han heter Johan Ek, men utan att minnas något om sig själv.

Tidigt i morse fick Expressen en intervju med honom.

- Jag har fått reda på jättemycket i dag, att några känner mig. Det räcker att de känner mig, säger han på flytande svenska.

Det var den 28 februari som Michael Boatwright hittades medvetslös i ett motell i Palm Canyon Drive i Kalifornien, avslöjade lokaltidningen Desert Sun.

Bland ägodelarna som hittades i rummet fanns träningskläder, en ryggsäck, fem tennisracketar, lite pengar, gamla fotografier och fyra sorters ID-handlingar. Pass, ID-kort från Kalifornien, patientkort, och id-handling med socialförsäkringsnummer.

Varje handling identifierade honom som en och samma person: Michael Thomas Boatwright, född i Florida.

- Den där killen Michael, det är inte jag. Jag är fortfarande Johan, sade han på svenska, i en intervju som Desert Sun gjorde med svensk tolk.

Han hamnade på sjukhuset Desert Regional. I tre veckor fick han stanna på akutmottagningen för att genomgå psykutredning och hälsotester för att ta reda på vad som var fel.

Den 13 mars fick han diagnosen transitorisk global amnesi. Det är en tillfällig minnesförlust. Normalt avtar tillståndet inom 24 timmar, men inte i det här fallet.

Eftersom Michael Boatwright bara pratar på svenska, och uppenbarligen inte tycks minnas något om sig själv, har sjukhuset hållit honom kvar för observation.

Tidigt i morse fick Expressen en intervju med honom.

På telefon från sjukhuset berättar han om känslorna och om människorna i Sverige som berättat att de känner honom,

- Jag har fått reda på jättemycket i dag, att några känner mig. Det räcker att de känner mig, då kanske jag tar kontakt med dem när jag kommer härifrån och känner mig bättre, säger han.

"Jag minns inte henne"

En av dem som bekräftat att han har svensk anknytning är vännen Ingela Mauritsson, 44, från Löderup.

- Jag lärde känna Michael i mitten av 1990-talet. Han bodde i grannbyn där han var personlig assistent till en handikappad pojke, berättar hon för Expressens Arne Lapidus.

- Min familj födde upp hästar. Han fick låna en häst och tog hand om den. Michael tränade med den, han deltog i tornerspel.

Men det finns fortfarande många obesvarade frågor. När Michael får höra talas om Ingela kommer han inte ihåg henne.

Känner du igen Ingela?

- Nej, jag minns inte henne.

Kände du igen svenskarna som har pratat om dig?

- Nej, jag känner inte igen dem, men de känner igen mig på något sätt.

Under intervjun pratar han hela tiden flytande svenska. Helt utan accent.

Michael Boatwright är helt överväldigad av all uppmärksamhet och, enligt Richard Ramhoff, talesperson för sjukhuset, har man fått två intressanta ledtrådar. En som leder till USA och en som leder till Sverige.

Sjukhuset kommer hjälpa till att ta kontakt med de här personerna.

Kommer du ta kontakt med någon i Sverige?

- När jag blir bättre kommer jag ta kontakt med dem, säger Michael Boatwrigth

Socialarbetaren Lisa Hunt-Vasquez har fått i uppdrag att pussla ihop Michael Boatwrights historia. Hon har vänt sig till olika myndigheter och ambassader och lyckats få fram en del viktig information, men beskriver fortfarande fallet som ett mysterium. Socialarbetaren kunde via sökningar på internet få fram flera hemsidor som kopplas till Michael Boatwright. Där beskriver han sig som svensk som undervisar i engelska och 3D-grafik och länkar till hundratals figurer som han skapat.

Som utbildning skriver Michael Boatwright att han har en kandidat från Michigan State i USA och en master från Stockholms universitet.

Den gamla vännen Ingela Mauritsson beskriver honom som vänlig och sansad, men samtidigt en rastlös själ.

- Han dök plötsligt upp här och försvann lika plötsligt. Jag har sökt honom genom åren, men har inte lyckats hitta honom, säger hon.

Hon berättar att amerikanen var med i det tornerspelslaget Ultima Thule, som för att inte bli förväxlade med den kontroversiella vikingarockgruppen med samma namn bytte de namn till Swedish Jousting Team. I tornerspelsvärlden var han känd som riddaren "Strongbow".

"Vill komma i kontakt"

Av en ren händelse talade hon nyligen om Michael hemma, och undrade vart han försvunnit.

- Så jag satte kaffet i halsen när jag plötsligt läste om honom. Nu vill jag bara komma i kontakt med honom för att hjälpa honom. Jag kan kanske hjälpa honom att komma ihåg vem han är, säger hon.

Olle Sahlin lärde känna Michael Boatwright i mitten på 1980-talet. De var med i Sällskapet för kreativ anakronism (SCA) och förenades av sitt intresse för medeltida tornerspel.

- Michael var glad och busig och duktig på att slåss i tornerspel. Han började som ryttare och gick över till att slåss till fots i rustning, säger Olle Sahlin, översättare och fotograf, till Expressens Arne Lapidus.

- Han var mest känd under sitt alias Strongbow. Men han uppträdde också under namnet "Holger Ek" med något mellannamn. Jag har diskuterat det med andra lajvare nu när fallet blivit känt, men vi kommer inte ihåg det fullständiga namnet exakt.

Olle Sahlin träffade ofta Michael Boatwright under åren 1985-87. Senaste kontakten var i slutet av 1990-talet.

- Jag läser att han nu kallar sig "Johan Ek" på sjukhuset. Det kanske är så att han har glömt bort allt annat utom sin tid i Sverige. Och att han i så fall associerar namnet Ek till den perioden, säger han.

- I Sverige sysslade han med diversejobb. Jag har hört att han jobbade på Globenbygget och med grafisk produktion. Han kan också ha försörjt sig delvis på tornerspelsuppvisningar.

Som ett skrivet blad

En kontroll med skatteverket bekräftar att Michael Boatwright har bott i Sverige. Första gången han kom till Sverige var i april 1985. Han stannade till oktober 1990, innan han återvände till USA.

Sedan flyttade han fram och tillbaka. Mellan januari 1997 och november 2003, bodde han i Bandhagen. Fastigheten heter Höräfsan 1. Det motsvarar Stjärnsundsgatan 25-29, alltså samma gata som han uppger på sin hemsida.

När han anmälde sig till de svenska myndigheterna var han även gift. Men paret skilde sig 1987 och exhustrun utvandrade från Göteborg 1983 till USA.

Läkarna tror att minnesförlusten har orsakats av en traumatisk händelse. De vädjar därför om hjälp från allmänheten för att ta reda på mer om den mystiska mannen.

- Han är som ett oskrivet blad, säger Lisa Hunt-Vasquez till Desert Sun.

Hennes efterforskningar visar att han bott i både Japan och Kina och arbetat som engelsklärare. En skola i Kina bekräftar att han jobbat där men sagt upp sig för drygt ett år sedan. Föräldrarna är döda och hon har inte hittat några andra släktingar i livet.

En av två exfruar som polisen fått kontakt med säger att hon gått vidare med sitt liv och att hon inte har någon information om Michael Boatwright. Exfrun uppgav att han kunde ha två systrar i Sverige, men det har inte bekräftats.

Ibland blir jag väldigt ledsen

Förvirringen är jobbig, berättar Boatwright för Desert Sun. Han blir tårögd när han tittar igenom fotografier på honom från Sverige i ung ålder.

- När jag tittar på bilderna ser jag min exfru och min son... min mor och far, men jag känner inte igen dem. Jag vet inte vilka de är.

- Ibland blir jag väldigt ledsen och i bland väldigt arg över hela situationen och det faktum att jag inte känner någon, jag känner inte igen någon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.