Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michael, 55: ”Jag sökte 300 jobb – fick gå på tre intervjuer”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Michael Sundman, 55, blev inte ens kallad till intervju när han sökte jobb som fastighetsförvaltare för ett par år sedan – trots att han har mer än 20 års erfarenhet av fastighetsbranschen. Av runt 300 sökte jobb har det blivit tre intervjuer för Michaels del.
Foto: Privat
"Jag blir förbannad när samhället inte tar tillvara på den kompetens människor fått med sig efter många år i arbetslivet", säger Annika Strandhäll (S).
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

55-åriga Michael Sundman hade arbetat i fastighetsbranschen i över 20 år men fick  inte komma på intervju när Tyresö kommun sökte en fastighetsförvaltare. 

Han säger att han sökt cirka 300 jobb de senaste tre åren – och blivit kallad till tre intervjuer. 

– Det är riktigt illa. Det är ett dåligt betyg på branschen och överhuvudtaget, säger Michael, som i dag kör taxi. 

För två år sedan såg Michael Sundman, 55, att Tyresö kommun sökte en fastighetsförvaltare. 

Med mer än 20 års erfarenhet från fastighetsbranschen, efter att ha arbetat som fastighetsmäklare i många år och dessutom skolat om sig till just fastighetsförvaltare på senare tid, tänkte han att jobbet skulle passa honom mycket bra. 

Och så trodde han att kommunen inte skulle bry sig särskilt mycket om att han var över 50.

Men efter ett par månader fick Michael Sundman besked om att tjänsten var tillsatt. Han hade inte fått komma på intervju och bestämde sig då för att begära ut handlingarna om de andra som sökt tjänsten. 

– Jag ringde kommunen och begärde ut allting, enligt offentlighetsprincipen, och hämtade dem. Sedan gick jag igenom dem och såg en tydlig bild, säger Michael Sundman. 


LÄS ÄVEN: Gunilla blev diskriminerad för sin ålder: ”Kränkande” 


Gjorde en DO-anmälan 

En kvinna i 30-årsåldern hade fått jobbet. 

– De flesta som sökt var 40 och uppåt och vissa hade jobb som förvaltare på andra bolag också. Jag gick igenom alla cv:n och såg att det var bra många som var mer kvalificerade än vad hon var. Jag ingick i det gänget. Det var då jag anmälde det till DO (Diskrimineringsmannen, reds anm), säger han. 

Annika Röed, kommunikatör på Tyresö kommun, skriver till Expressen att kvinnan som anställdes ”var en intern rekrytering och hon vidareutbildades till fastighetsförvaltare. Det var inte någon avancerad tjänst och andra ansågs överkvalificerade”

I övrigt vill Tyresö kommun inte kommentera. 


Enkätfråga: Upplever du att det finns ett problem med diskriminering av äldre? "Nej, det första jag kommer att tänka på är positiva saker för äldre. I den här staden finns det en butikskedja som har pensionärsfika så att de kan fika billigare någon dag i veckan. Man åker billigare kommunalt om man är pensionär, simmar billigare på baden och det finns pensionärsklippning. Jag driver tre gym, vi har pensionärspris på gymmen", säger Fia Källström, 42, egenföretagare från Jönköping.
Foto: JOHANNA SVENSSON

"Det är riktigt illa" 

Michael Sundman berättar att han mellan 2014 - 2017 sökt runt 300 jobb och blivit kallad till tre intervjuer. 

– Jag har sökt jobb som jag ansett att jag varit kvalificerad för, säger han och fortsätter:  

– Jag har jämnåriga kamrater i andra branscher som varit utsatta för samma sak. Och när jag har kört taxi under de här åren har jag pratat med kunder och det är många som bekräftar att det ser ut så här.

Nu ska pensionsåldern höjas stegvis och många kommer sannolikt behöva byta jobb senare i livet. Hur tror du att det kommer gå? 

– Det är en utopi. Så länge man har den här inställningen till människor i vår ålder kommer det inte att gå alls. Folk kommer att behöva ta okvalificerade jobb – köra taxi, jobba i hemtjänsten. Inget ont om de jobben, de behövs också, men jag tycker det är fel att många som har fina utbildningar och bra erfarenhet sitter och kör taxi. 

DO valde att inte gå vidare med Michael Sundmans anmälan. 

Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, kan inte svara på varför myndigheten fattade det beslutet, eftersom det enligt honom alltid är en samlad bedömning som ligger till grund för när tillsyn ska inledas eller inte.   


LÄS ÄVEN: Raúl, 74, miste jobbet vid 70 – fick rätt i domstol 


"Huvudsyftet är inte att gå till domstol" 

I fjol inkom 274 anmälningar om åldersdiskriminering till DO, året innan 238. Clas Lundstedt uppskattar att DO inleder tillsyn i ungefär vart femte ärende om åldersdiskriminering som inkommer till myndigheten. Endast cirka ett fall per år avslutas i en förlikning eller med ett avgörande i domstol. 

– Vårt huvudsyfte är inte att gå till domstol utan att minska diskrimineringen i samhället. Det vi oftare gör än att gå till domstol är att vi utfärdar tillsynsbeslut där vi påtalar om det har varit en brist eller om det finns risk för diskriminering. Men i många fall kan ett tillsynsbeslut vara att vi inte kan konstatera att det varit fråga om diskriminering i ett visst fall, säger han.  

Ett problem – som rör alla former av misstänkt diskriminering vid rekryteringssituationer – är att det är svårt att bevisa. Det anser både forskare, fackförbund och DO själv. 

– Ofta är det en känsla man har, att till exempel ålder eller någon annan av diskrimineringsgrunderna har spelat roll, på ett sätt som det inte borde ha gjort. Det där kan vara svårt att bevisa och ofta är det så att arbetsgivaren, när man ställer frågan, har en annan uppfattning om vad som egentligen har varit avgörande, säger Clas Lundstedt.


Enkätfråga: Upplever du att det finns ett problem med diskriminering av äldre? "Fattigpensionärer är diskriminering. Stackars pensionärer som har jobbat hela sitt liv och får inte så mer pension än att de precis klarar sig. Och hur blir det i framtiden? Kommande generations prognos ser ännu sämre ut", säger Magnus Ilvered, 53, dataingenjör från Jönköping.
Foto: JOHANNA SVENSSON

Drabbade måste samla på sig bevis 

Han påpekar också att diskriminering kan förekomma utan att arbetsgivaren är medveten om det. 

– Det kan handla fördomar som man inte är medveten om att man har som gör att man tar ovidkommande hänsyn och missgynnar någon. Då blir det ännu svårare att bevisa att ålder har spelat roll, om arbetsgivaren tror att beslutet har handlat om någonting annat, säger Clas Lundstedt och fortsätter: 

– Då handlar det om att man, om man upplever att man har blivit diskriminerad, på något sätt försöker samla på sig bevis som kan stödja att det faktiskt finns en koppling till diskrimineringsgrunden för att vi ska kunna göra någonting. 


Socialministern om diskrimineringen: "Blir förbannad"

I december kom riksdagens pensionsgrupp en överens om att pensionsåldern ska höjas. 

Annika Strandhäll (S), socialminister och ordförande i riksdagens pensionsgrupp, säger i en kommentar till Expressen att alla ska ha rätt att byta inriktning flera gånger under arbetslivet. 

– Jag blir förbannad när samhället inte tar tillvara på den kompetens människor fått med sig efter många år i arbetslivet. Det är helt orimligt att 50-plussare berättar om diskriminering på arbetsmarknaden. Du ska ha rätt att byta karriär och få stöd från samhället om du vill, säger Annika Strandhäll och fortsätter:

– Från Socialdemokraterna jobbar vi just nu hårt på att utveckla tryggheten på arbetsmarknaden genom hela livet. Det ska vara enkelt att testa nya idéer i nya företag, byta jobb men samtidigt ha en hög social trygghet även för den mer erfarna arbetskraften.

Under sommaren ska socialministern presentera en delegation för äldres arbetskraft. 

– De ska jobba för att motverka diskriminering av erfaren arbetskraft och äldre anställda. De äldre som vill jobba ska också få möjligheten. Det är en ödesfråga för Sverige, säger Annika Strandhäll. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.