Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ÖB Micael Bydén tänker kräva mer pengar till försvaret

ÖB Micael Bydén intervjuas av Niklas Svensson i Bara Politik i Expressen TV. Foto: SVEN LINDWALL
"Den säkerhetspolitiska lösningen i det här landet bygger på att vi ska bygga säkerhet tillsammans med andra", säger Micael Bydén. Foto: SVEN LINDWALL

SÄLEN. Det är osannolikt att Sverige dras in i en militär konflikt, tror överbefälhavare Micael Bydén.

Men försvaret måste ändå förstärkas – Bydén kommer begära ännu mer pengar till militären.

– Man kan knappast säga att vi är bättre än Finland, säger Bydén i "Bara politik" i Expressen TV.

 

Bara Politik måndag 15 januari – se hela programmet här! 

Jag tror aldrig det pratats så lite om svarta hål och pengar på Folk och försvar som det här året. Du nämnde ändå att ni behöver mer pengar under de kommande åren, hur mycket då?

– Jag tänker inte ge mig in på numerär om ekonomi. Det är två delar, det är ett förtydligat budskap från förra året. Det handlar om ekonomi på längre sikt, om vi ska bära den kostnaden efter 2020 så behöver vi mer ekonomi, säger Micael Bydén:

– Vi har skjutit aktiviteter på andra sidan, och vi ser de effekter som har fördyringar. Jag skulle gärna vilja få en tydligare långsiktighet, vad ska jag planera emot?

– Sen har vi också tryckt på de urholkningseffekter vi har på kort sikt, det vill säga kostnadsökningar, vidmakthållande, pensioner och ett antal saker. Där kommer jag gå in och begära mer ekonomi, men det är inga summor som kommer överraska.

 

LÄS MER: "Bara politik" – se intervjun med ÖB Micael Bydén från Folk och försvar

 

"Vi går framåt enligt planen"

Vad tänker du då om att flera riksdagspartier föreslår, på tio års sikt, fördubblade försvarsanslag?

– Det finns en förståelse på bredd på den politiska nivån, och i samhället, att det händer saker i vår omvärld. Det har gått i fel riktning ett antal år, och att försvaret behöver rustas upp. Det kommer inte bara gratis, för mig är det en bekräftelse på en bred förståelse. Det tycker jag är skönt.

 

LÄS MER: Peter Hultqvist totalsågar Göran Perssons försvarsanalys: "Rent vansinne" 

 

Hur starkt är det svenska försvaret i dag?

– Man måste sätta hur stark man är i relation till något annat. VI klev in i det här 2016, vi är drygt två år in, vi la en plan om att öka den militära operativa effekten, bredda och fördjupa internationella samarbeten. Vi går fram på alla delar. Tittar man på den militära förmågan ... vi möter kravet på beredskap och insatser, vi har blivit starkare, vi går framåt enligt planen, men vi är inte klara.

ÖB: Knappast bättre än Finland

Är vi bättre än, till exempel, Finland?

– Det går inte att svara på den frågan. Vi tar tillsammans med Finland steg för samarbeten bortom fred. Det finns många likheter, men det finns också flera olikheter. Finland har fortfarande en stor försvarsmakt i numerärer, man kan sätta upp många tusen soldater i en krigsorganisation. Där har vi gått i andra riktningen under en period. I den relationen kan man knappast säga att vi är bättre än Finland. Men vi kompletterar varandra.

 

LÄS MER: K-G BERGSTRÖM: Hultqvist försöker sitta på två stolar samtidigt 

 

För ganska exakt fem år sen sa din företrädare Sverker Göranson att Sverige bara kan försvara sig i en vecka vid ett angrepp – har det förändrats?

– Nu hade jag faktiskt högre förväntningar på dig, Niklas, jag börjar bli ganska trött på den här frågan. Vi har tagit steg framåt i våra krigsförband, titta på Aurora, första gången på över 20 år där vi får möjlighet att öva med våra partners. Det är klart att vi blivit bättre. Vi är inte chanslösa, vi har inte förlorat på förtid innan vi gått in. Vi kommer göra allt vi kan med de resurser vi har.

Låg sannolikhet för militärt angrepp mot Sverige

Rysslands försvarsbudget är fem gånger större än Sveriges – vad har vi egentligen att sätta emot om Putin bestämmer sig för att anfalla oss?

– Jag tycker man måste börja i andra änden. Den säkerhetspolitiska lösningen i det här landet bygger på att vi ska bygga säkerhet tillsammans med andra. Det innebär att det finns en förståelse för att vi inte kommer klara allt på egen hand, vi är beroende. Vi är också beredda att stödja andra, andra EU-länder som hamnar i kris och konflikt. Det är på det sättet vi bygger, säger Bydén.

"Den säkerhetspolitiska lösningen i det här landet bygger på att vi ska bygga säkerhet tillsammans med andra", säger Micael Bydén. Foto: SVEN LINDWALL

– Sannolikheten för ett militärt angrepp mot Sverige är låg. Däremot är det en ganska rörig situation, det händer saker, det kan uppstå en konflikt i vårt närområde, och om det gör det kommer Sverige beröras av det.

 

LÄS MER: Folk och försvar 2018 – det här händer i Sälen 

 

Hur viktigt skulle du säga att Sveriges samarbete med Nato är?

– Det är en av de organisationer som är viktigast för oss. Vi får vara den del av den omfattande övningsverksamheten, tillsammans med partnerländer med en hög tekniknivå. Vi får mäta oss och pröva, och framför allt kan vi sända signalen att vi är en relevant partner.

Bydén: Det dödas soldater i vårt närområde

Vore det inte bättre för Försvarsmakten om vi var fullvärdiga medlemmar i Nato?

– Nej, för Försvarsmakten handlar det inte om det. Försvarsmakten ser till att vara den relevanta parten, Nato-medlemskapet är ett beslut för landet, ett politiskt beslut. Det är en helt politisk fråga. Jag tycker man måste se det i ett större perspektiv, säger Micael Bydén.

Har krigsrisken ökat?

– Över tiden har säkerhetsläget gått i fel riktning. Det finns ett Ryssland som agerar, som går tillbaka till Georgien, Krim och Ukraina. Det skadas och dödas soldater på båda sidor varje vecka, det är i vårt närområde. Det är det här man måste ta med sig.