Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mias ilska: "Sjukt med 'slim fit' till bebisar"

Mia om upptäckten i bebisjeansen: "Jag tycker att de har gått för långt".
En kontroll på H&M:s webbsida visar att företaget säljer bebisjeans med beteckningen "slim fit" från fyra månader och uppåt.

Mia, 27, skulle köpa kläder på H & M till sin åtta månaders bebis och på etiketten i byxorna hittade hon något som gjorde henne både paff och förbannad.

Jag visste inte om jag skulle ta det som ett skämt eller om det var seriöst. På bebisjeans? Det sänder ut helt fel budskap, säger hon.

Mia Örnjäger, föräldraledig IT-konsult i Solna, besökte en H & M-butik för att köpa kläder till sin son Alexander. Han är åtta månader så hon gick till babyavdelningen och kollade runt.

När jag skulle titta på storleken på jeansen såg jag att det stod "slim fit". Först blev jag paff, och sedan förbannad. Det är sjukt med "slim fit" till bebisar. De ska vara goa och runda, säger Mia Örnjäger.

En kontroll på H & M:s webbsida visar att företaget säljer bebisjeans med beteckningen "slim fit" från fyra månader och uppåt, och från 18 månader finns också storleken "skinny fit". "Slim" kan översättas med smal, "skinny" med mager.

"Gått för långt"

Jag tycker att de har gått för långt. Jag tycker att H & M som modehus borde ta ett större ansvar. Både de och andra klädkedjor har fått mycket kritik för kroppshetsen. Lär de sig aldrig?

Ätstörningar bland barn och unga är ett växande problem. I en undersökning från Rädda Barnen 2014 uppgav 17 procent av 25 000 utfrågade att de hade haft ätstörningar av olika slag.

Jag har inga problem med könsindelning av kläder. Det tycker jag tvärtom kan vara bra. Lättare att hitta. Men det smala kroppsidealet ska inte stämplas redan på våra småbarn. Det räcker att de hetsar oss vuxna. Det blir bara löjligt att ha de här beteckningarna på bebiskläder, säger Mia Örnjäger.

Så svarar H & M

Vi har ställt följande frågor till Joanna Morell, presskontakt för H & M Sverige. Varför har H & M-kläder beteckningar som "slim fit" för bebisar från 4 månader och "skinny fit" redan från 18 månader? Många unga människor har problem med ätstörningar - vilket budskap ger H & M till kunderna om till och med bebisar ska få beteckningar som "slim" och "skinny"?

Här är mejlsvaret från H & M: "Vi har valt att namnge våra olika jeansmodeller för att beskriva plaggets passform så att det ska bli enklare för kunden att hitta det man söker. Namnen på modellerna speglar därmed inga specifika ideal. ”Slim fit” är ett myntat uttryck för jeans med smal passform."

Mia säger att hon mycket väl vet att uttrycken refererar till passformen av plaggen och att olika passform måste finnas för att alla ser olika ut och trivs i olika sorters kläder.

- Men jag skulle gärna se en ny benämning, något annat än “slim fit” och “skinny fit”. Jag känner mig själv så pass förståndig att jag inte tar det på allvar. Och jag hoppas att inte föräldrar tänker "oj, min bebis kommer inte i slim fit" utan inser att det bara är löjligt, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!