Mia Mujic, 33, lider med dem som inte får tag på sina mediciner. Hon har själv opererat bort halva sköldkörteln efter en tumör. Foto: PRIVATMia Mujic, 33, lider med dem som inte får tag på sina mediciner. Hon har själv opererat bort halva sköldkörteln efter en tumör. Foto: PRIVAT
Mia Mujic, 33, lider med dem som inte får tag på sina mediciner. Hon har själv opererat bort halva sköldkörteln efter en tumör. Foto: PRIVAT
Levaxin.Levaxin.
Levaxin.

Mia, 33, om bristen på Levaxin: ”Blir så arg”

Publicerad

Mia Mujic ilsknade till när hon läste om bristen på läkemedlet Levaxin på apoteken. 

Hon äter själv medicinen varje dag efter att halva hennes sköldkörtel opererats bort efter en tumör.

– Jag blir så arg. Det här visar hur lite man bryr sig om en halv miljon sjuka svenskar. Jag skulle aldrig klara mig utan min medicin, säger Mia Mujic.

När 33-åriga Mia Mujic läste om bristen på Levaxin runtom på de svenska apoteken blev hon arg. Hon upplever det som den stora patientgruppen ignoreras av vården.

– Jag blev så arg! Vi har en leverantör av läkemedlet som så många behöver och nu är det brist. Vi med sköldkörtelsjukdomar prioriteras inte alls av vården, säger Mia Mujic.

Hon menar Levaxinbristen på landets apotek skvallrar om ett större problem. 

– Att vi sjuka enbart erbjuds Levaxin som läkemedel, det kan bara bero på att man inte bryr sig. Vi är en halv miljon patienter som lider varje dag men man hör aldrig om några andra behandlingar än just Levaxin. Det är en sjukdom som drabbar främst kvinnor och som så många andra kvinnosjukdomar prioriteras patienterna inte av vården, säger hon.

Fick tumör

Hennes egna erfarenheter är att läkarna är dåliga på att diagnostisera och hjälpa patienter med sköldkörtelsjukdomar. 2012 började Mia Mujic själv må dåligt: Hon var trött, sov dåligt, hade huvudvärk och kände sig deprimerad. Hon gick till flera läkare men ingen lyssnade riktigt, utan tipsade henne om att motionera – men några prover togs aldrig.

 

LÄS MER: Jonna, 23, om sin dolda sjukdom och stödet från Jocke 

 

2012 drabbades Mia av gallsten och blev sjuk, besvären blev aldrig riktigt bättre och ett och ett halvt år senare fick hon gulsot. Trots det tyckte läkarna att hon inte behövde något Levaxin för sina dåliga värden.

Två år senare upptäckte hon en knöl på halsen. Mia Mujic tog kontakt med vårdcentralens läkare som konstaterade att hon hade en tumör i sköldkörteln.

– Lyckligtvis var den godartad, men jag fick halva sköldkörteln bortopererad. Däremot ville inte kirurgen skriva ut något Levaxin, berättar Mia Mujic.

"Slåss med vården"

Mia fortsatte prata med olika läkare men fick inte gehör. Hon säger att hon slogs med vården och bytte läkare när de ignorerade hennes dåliga värden och ständiga trötthet.

– Efter att ha träffat flera manliga, ointresserade läkare fick jag nog. Till sist gick jag till min vårdcentral och bad att få träffa en kvinna. Och hon tog provsvaren på allvar och förstod att jag behövde Levaxin. Efter det har jag mått bättre. Men det finns människor som går in i väggen på grund av sina sjukdomar och inte orkar slåss med vården som jag gjort.

 

LÄS MER: 400 000 kan drabbas av brist på Levaxin 

 

Kommer ha bättre framförhållning

Mia Mujic oroar sig inte för den akuta bristen på läkemedlet, hon har fortfarande ett lager av Levaxin hemma.

– Min mamma och mormor har båda den här sjukdomen och är väldigt bra på att ha framförhållning. Får jag slut på tabletter och apoteken är tomma vet jag att jag kan få tabletter av dem, men jag kommer nog själv bli bättre på att ha framförhållning i framtiden efter det här.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag