Mia, 33, om bristen på Levaxin: ”Blir så arg”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mia Mujic, 33, lider med dem som inte får tag på sina mediciner. Hon har själv opererat bort halva sköldkörteln efter en tumör.
Foto: PRIVAT
Levaxin.

Mia Mujic ilsknade till när hon läste om bristen på läkemedlet Levaxin på apoteken. 

Hon äter själv medicinen varje dag efter att halva hennes sköldkörtel opererats bort efter en tumör.

– Jag blir så arg. Det här visar hur lite man bryr sig om en halv miljon sjuka svenskar. Jag skulle aldrig klara mig utan min medicin, säger Mia Mujic.

När 33-åriga Mia Mujic läste om bristen på Levaxin runtom på de svenska apoteken blev hon arg. Hon upplever det som den stora patientgruppen ignoreras av vården.

– Jag blev så arg! Vi har en leverantör av läkemedlet som så många behöver och nu är det brist. Vi med sköldkörtelsjukdomar prioriteras inte alls av vården, säger Mia Mujic.

Hon menar Levaxinbristen på landets apotek skvallrar om ett större problem. 

– Att vi sjuka enbart erbjuds Levaxin som läkemedel, det kan bara bero på att man inte bryr sig. Vi är en halv miljon patienter som lider varje dag men man hör aldrig om några andra behandlingar än just Levaxin. Det är en sjukdom som drabbar främst kvinnor och som så många andra kvinnosjukdomar prioriteras patienterna inte av vården, säger hon.

Fick tumör

Hennes egna erfarenheter är att läkarna är dåliga på att diagnostisera och hjälpa patienter med sköldkörtelsjukdomar. 2012 började Mia Mujic själv må dåligt: Hon var trött, sov dåligt, hade huvudvärk och kände sig deprimerad. Hon gick till flera läkare men ingen lyssnade riktigt, utan tipsade henne om att motionera – men några prover togs aldrig.


LÄS MER: Jonna, 23, om sin dolda sjukdom och stödet från Jocke 


2012 drabbades Mia av gallsten och blev sjuk, besvären blev aldrig riktigt bättre och ett och ett halvt år senare fick hon gulsot. Trots det tyckte läkarna att hon inte behövde något Levaxin för sina dåliga värden.

Två år senare upptäckte hon en knöl på halsen. Mia Mujic tog kontakt med vårdcentralens läkare som konstaterade att hon hade en tumör i sköldkörteln.

– Lyckligtvis var den godartad, men jag fick halva sköldkörteln bortopererad. Däremot ville inte kirurgen skriva ut något Levaxin, berättar Mia Mujic.

"Slåss med vården"

Mia fortsatte prata med olika läkare men fick inte gehör. Hon säger att hon slogs med vården och bytte läkare när de ignorerade hennes dåliga värden och ständiga trötthet.

– Efter att ha träffat flera manliga, ointresserade läkare fick jag nog. Till sist gick jag till min vårdcentral och bad att få träffa en kvinna. Och hon tog provsvaren på allvar och förstod att jag behövde Levaxin. Efter det har jag mått bättre. Men det finns människor som går in i väggen på grund av sina sjukdomar och inte orkar slåss med vården som jag gjort.


LÄS MER: 400 000 kan drabbas av brist på Levaxin 


Kommer ha bättre framförhållning

Mia Mujic oroar sig inte för den akuta bristen på läkemedlet, hon har fortfarande ett lager av Levaxin hemma.

– Min mamma och mormor har båda den här sjukdomen och är väldigt bra på att ha framförhållning. Får jag slut på tabletter och apoteken är tomma vet jag att jag kan få tabletter av dem, men jag kommer nog själv bli bättre på att ha framförhållning i framtiden efter det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.