Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mia, 29, är fången i sin kropp – kan varken prata eller gå

Nu har 29-åringen skrivit en bok om sitt liv.
Foto: FACEBOOK
Mia kan till följd av sällsynta diagnosen varken röra kroppen eller tala.
Foto: FACEBOOK

När Mia Austin var 21 år gammal drabbades hon av stroke, och blev en fånge i sin egen kropp till följd av den sällsynta diagnosen.

Nu har hon mot alla odds lyckats skriva en bok om sitt liv.

Mia Austin, 29, från Storbritannien förlorade talförmågan vid 21 års ålder – efter att hon drabbats av en stroke. Oförmögen att kommunicera med något annat än ögonen chockar hon nu världen med sina framgångar, skriver brittiska Metro.

Det var för åtta år sedan som Mia blev bestulen på sin förmåga att såväl tala som röra sig. Efter stroken diagnostiserades hon med ”locked-in syndrome”, ett tillstånd i vilket den drabbade är helt vaken, samtidigt som kroppen är avstängd. Närmast beskrivs sjukdomen som ”levande begravd”.

Mia sitter i rullstol och kan enbart kommunicera genom sina ögon.
Foto: FACEBOOK

Pappan: ”Oerhört stolt”

I dag har hon mot alla odds lyckats läsa flera universitetskurser, men också skrivit en bok – enbart genom att blinka. ”In the blink of an eye”, ungefär ”På ett ögonblick”, heter boken som släpptes i fredags.

”Välkommen till historien om mig. Nu kan du ta del av ett stroke-offers tankar”, inleder hon sin bok, där hon berättar om sjukdomen, från olycka fram till i dag.

– Jag personligen känner mig oerhört stolt över Mia, säger pappa Rick till The Independent.

Efter olyckan befarade läkarna och familjen att Mia skulle dö. Läkarna sa till föräldrarna att räkna med det värsta. Tillståndet blev så illa att de maskiner som uppehöll Mias liv, precis skulle stängas av – men med sekunder kvar öppnade hon ögonen.

– Hon låg på sjukhus i 14 månader och skrev dikter och historier för att hålla henne på alerten. Jag tror att bokiden föddes därifrån, berättar mamma Carole, 62.

Pappan berättar att Mia ständigt engagerar sig i andras välmående, och att hon innan olyckan jobbade med välgörenhet. Han berättar dessutom att folk varit oerhört stöttande och uppskattat boken.

– Jag hoppas att folk gillade boken. Mia är väldigt nyfiken på att höra vad folk tycker, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.