Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MI6-spion pekas ut som Trump-läckan

Donald Trump under onsdagens presskonferens.

Foto: Carolyn Cole / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump anklagar olika säkerhetstjänster för att ligga bakom läckan om de påstått komprometterande uppgifterna från Ryssland.

Nu pekar flera amerikanska och brittiska medier ut tidigare MI6-spionen Christopher Steele, 52, som källan bakom läckan.

Samtidigt har Steele flytt sitt hem då han fruktar sin säkerhet rapporterar The Daily Telegraph.

När Donald Trump höll sin första presskonferens på fem månader under onsdagen inledde han med att gå till angrepp mot de medier som publicerat uppgifter om att Ryssland satt på komprometterande information om Donald Trump.

Den blivande presidenten hävdade att det handlade om fejkade nyheter som "sjuka människor" läckt för att skada honom. Han anklagade samtidigt den amerikanska säkerhetstjänsten för att ligga bakom läckan.

Men den nuvarande administrationen i Vita huset menar att Trumps anklagelser mot säkerhetstjänsten är "djupt felriktade".

Tidigare spion i Moskva

Samtidigt pekas nu den tidigare brittiske MI6-agenten Christopher Steele ut som källan till det 35-sidiga dokument som ska innehålla de påstått komprometterande uppgifterna.

Steele ska ha varit den som satt samman det 35 sidor långa dokumentet – och när hans namn avslöjades under onsdagen valde han att fly sitt hem i Surrey i Storbritannien av rädsla för sin egen säkerhet.

Enligt en källa som The Daily Telegraph talat med fruktar Steele vedergällning från Moskva.

Innan han lämnade hemmet ska han ha lämnat ska han ha lämnat sin katt till en granne och meddelat att han "kommer vara borta några dagar".

Christopher Steele har tidigare arbetat som spion för Secret Intelligence i Moskva och anlitades av ett Washington-baserat företag för att samla in information om Trumps förbindelser med Ryssland. Uppdraget finansierades till en början av anti-Trump-republikaner, senare av Demokraterna. Steele har även delat sin information med FBI enligt The Daily Telegraph.

Trump och Obama informerades

Det ännu overifierade dokumentet ska innehålla olika anteckningar som anger att Ryssland kommit över ofördelaktigt material om Donald Trump då han besökte ett femstjärnigt hotell i Moskva. Materialet ska enligt uppgifter bland annat innehålla videoinspelningar av olika sexuella akter.

– Det är en grupp motståndare som slagit sig samman, sjuka människor, och satt samman den där skiten, sa Donald Trump på presskonferensen.

De amerikanska säkerhetstjänsterna ska dock ha ansett uppgifterna vara tillräckligt allvarliga för att informera både Donald Trump och nuvarande presidenten Barack Obama om dem under förra veckan, uppger BBC.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!