Mette-Marits styvbror dog på Utöya

Publicerad
Uppdaterad
Polismannen Trond Berntsen, 51, offrade sitt eget liv för att rädda sin son på Utöya, skriver norska tidningen Dagbladet.
Enligt tidningen ska Berntsen ha försökt stoppa den misstänkte massmördaren Anders Behring Breivik innan han dödades.
- Han lyckades knuffa bort sonen innan han själv blev skjuten, så sonen överlevde, säger vännen Harald Olsen.
Trond Berntsen arbetade som polisman på utlänningsenheten i Oslo. Han var högt respekterad av sina arbetskollegor och brukade sedan ett par år tillbaka arbeta extra som vakt på Utöya. Den här gången hade han tagit med sig sin tioåriga son till ön.
Berntsen ska ha varit uppskattad av ungdomarna och ansedd som populär och sällskaplig, skriver norska tidningar.
Enligt Dagbladet ska han ha stått och väntat på båten som bar Anders Behring Breivik, den man som nu misstänks ha mördat minst 93 människor i Oslo och på Utöya.

"Samla ungdomarna"

Trond Berntsen hade en tio år gammal son som var på ön.
Efter att Breivik sprängt bomben i Oslo var det många ungdomar på sommarlägret som blev bekymrade, skriver tidningen Bygdeposten.
– Trond ringde hem till sin sambo och berättade att det var många bekymrade ungdomar som ville resa från ön. Han sa att han höll på att samla ihop ungdomarna och skaffa sig en översikt över situationen, säger advokat Torkil Röseid.
Sonen ska senare ha berättat en mycket stark och upprivande historia om vad som utspelades på ön till det lokala kristeamet.
Enligt vad ett vittne berättat till Bygdeposten ska Trond Berntsen ha kastat sin son till säkerhet bakom två flickor innan han försökte lösa situationen genom att gå direkt mot terrormisstänkte Anders Behring Breivik.
Men 32-åringen ska inte ha tvekat en sekund. Han sköt och dödade den obeväpnade polismannen.

"Han var tuff"

Trond Berntsen ska ha talat med en kollega strax efter bombdådet i Oslo. När kollegan hörde om skottlossningen på Utöya försökte han ringa tillbaka, men då svarade inte Berntsen.
– Jag tänkte att han mest troligt blivit skjuten. Jag tänkte att, om en person kommit i land och börjat härja hade Trond gjort något. Han är en typ som alltid löser problem. Han är tuff. Han viker inte av. Han går på, säger Sture Jakobsen, nära vän och kollega till Trond Berntsen till VG.
Berntsen dog av Breiviks kulor.
Polisen har bekräftat att en anställd var på ön och polisföreningen i Oslo har bekräftat att polismannen dog.
– Jag kan bekräfta att en av medlemmarna i Oslo polisförening har dödats. Det är ett väldigt tråkigt besked att få. Våra tankar går till hans närmaste familj, men också till alla som förlorat en av sina nära, säger Sigve Bolstad, ledare i föreningen, till Dagbladet.

Styvbror till kronprinsessan

Trond Berntsens far var innan sin död gift med norskan kronprinsessan Mette-Marits mor, Marit Tjessem. Trond Berntsen var alltså styvbror till kronprinsessan.
– Kronprinsessans tankar går till hans närmaste familj, säger Marianne Hagen, kommunikationschef vid hovet till Dagbladet.
- Vi hoppas kunna vara ett stöd för offer, anhöriga och vänner. De sista två dagarna har Norge visat att vi bor här och står tillsammans, säger kronprinsen och kronprinsessan Mette Marit.
Strax före 12 på onsdagen ska en minnesstund hållas i kommunen Övre Eiker.
– Där ska vi minnas två vakter och två ungdomar från Övre Eiker, säger Ann Sire Fjerdingstad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag